Izdvojene vestiRegion

Bečić: Borit ću se neumorno i bez kompromisa za ono što nas treba ujediniti – časna Crna Gora

SrbijaRealno/Podgorica/14.11.23. – U okviru svoje posvećenosti jačanju međunarodnih odnosa, Aleksa Bečić, zamjenik predsjednika Vlade Crne Gore, sastao se sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih Nacija, Piterom Lundbergom. Na sastanku je Bečić istakao ključne prioritete Crne Gore, naglašavajući da su proces pridruživanja Evropskoj Uniji, Agenda 2030 i održivi razvoj neodvojivi elementi nacionalne strategije.

Gospodin Lundberg je istakao da je primarni cilj Ujedinjenih Nacija pružanje podrške Crnoj Gori u ubrzanju aktivnosti usmjerenih ka integraciji sa Evropskom Unijom, što je neodvojivo povezano sa napretkom u domenu održivog razvoja. Ova podrška odražava uspješnu i prijateljsku saradnju između Crne Gore i Ujedinjenih Nacija, koja se temelji na posvećenosti i upornosti.

Potpredsjednik Bečić je naglasio jasnu spoljnopolitičku orijentaciju vlade: posvećenost evropskom putu, kredibilnom članstvu u NATO-u, potpunoj usaglašenosti sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i poštovanju svih medjunarodno preuzetih obaveza. “Nećemo praviti kompromise kada je riječ o ovim fundamentalnim vrijednostima”, rekao je Bečić, ističući odlučnost vlade da očuva i promoviše nacionalne interese.

Bečić je takođe istakao značaj deblokade pravosuđa. “Ono što smo vidjeli u poslednjih nekoliko godina u domenu optužbi na račun čelnika institucija koje trebaju biti na braniku prava i pravde je poražavajuće. Ne smijemo dozvoliti ponavljanje takvih grešaka. Iako se suočavamo sa izazovima u policijskom sektoru, naše ambicije su još veće. Moramo djelovati odlučno, a ne čekati da druge agencije izvještavaju o aktivnostima naših policijskih službenika”, istakao je Bečić.

On je takođe naglasio važnost ulaganja maksimalnih napora u oduzimanju nelegalno stečene imovine, stvaranju boljih uslova za rad Specijalnog državnog tužilaštva, i formiranju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. “Fokusirani smo na jačanje institucija i smanjenje ekonomske nejednakosti”, zaključio je Bečić.

U cilju jačanja temelja naše demokratije, od ključne je važnosti da u narednom periodu usmjerimo naše napore i ka osiguranju kredibilnijeg izbornog procesa”, izjavio je Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Crne Gore. “Neophodna je temeljita analiza biračkog spiska, identifikacija svih anomalija, kao i detaljna provjera dosljednosti i kvaliteta podataka. Ovo uključuje i verifikaciju usklađenosti sa zakonodavstvom koje reguliše izborni proces.”

Bečić je takođe naglasio potrebu za detaljnom analizom statistike i izvještaja o kriminalnim aktivnostima na moru i jezeru. “Bitno je analizirati rute i područja posebno podložna kriminalnim aktivnostima, kao i poboljšati saradnju sa Evropskom agencijom za obalsku i graničnu stražu”, dodao je on.

Potpredsjednik Bečić izrazio je posvećenost i spremnost da pruži maksimalnu podršku u cilju ostvarenja vizije da Crna Gora postane članica Evropske Unije. “Pred nama su reforme od vitalnog značaja. Beskompromisno ćemo se boriti protiv organizovanog kriminala čemu će dodatno doprinijeti planirane reforme u bezbjednosnom sektoru. Ostajemo čvrsti i pouzdani saveznik u NATO-u. I što je najvažnije, borit ću se neumorno i bez kompromisa za ono što nas treba ujediniti – a to je časna Crna Gora”, zaključio je Bečić.

Back to top button