Svet

Бела кућа најавила увођење додатних санкција Русији

СрбијаРеално/Вашингтон/23.02.22. – Бела кућа је најавила данас додатне санкције Русији, сугеришући да чак и ако званична Москва не буде предузимала даље акције у Украјини, САД и амерички савезници намеравају да наставе да санкционишу. Заменик саветника за националну безбедност америчког председника Далип Синг није прецизирао када се могу очекивати додатне санкције против Русије, али је предочио које би додатне санкције САД могле да уведу, поменувши и непрекидну контролу руског извоза.

„Руски губици ће наставити да расту. Нарушавање територијалног интегритета и суверенитета Украјине је неприхватљиво“, рекао је Синг у за ЦНН.

Синг је реаговао и на позив украјинског министра спољних послова упућен Вашингтону да се не прекида процес увођења нових санкција Русији.

„Понекад се запитам да ли тамо постоји неко жедан санкција које су саме себи сврха. Бићу јасан: јучерашњим сетом санкција задали смо снажан ударац“, рекао је Синг подсећајући на јучерашње увођење пакета санкција против руских банака и олигарха, као и најаву Немачке да ће зауставити сертификацију гасовода Северни ток 2.

Упитан да ли је дошло до промене тренутне војне ситуације, Синг је рекао да је на терену „статус кво“ и поновио да је Русија „спремна и позиционирана“ да покрене инвазију великих размера на већи део територије Украјине, са севера, са истока и југа, и да се у том смислу ништа ново није догодило.

Back to top button