Region

Белгија снажно уз Црну Гору на путу до чланства у ЕУ

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/24.11 – Црна Гора и Белгија имају одличне билатералне односе што је снажан подстицај интеграционој агенди Црне Горе, а у наредном периоду потребно је интензивирати сарадњу у свим областима од обостраног интереса, закључено је на састанку председника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића са председником Владе Белгије Александером Де Кроом.

Кривокапић је изразио задовољство због сусрета са белгијским колегом и казао да Црна Гора има добру сарадњу са свим државама чланицама Европске уније што потврђују и састанци са највишим званичницима које је имао у претходном периоду. „Чини ми задовољство да се након разговора са канцеларима Меркел и Курц, председником Макроном, премијером Мицотакисом и другима састанем са вама како би у непосредном разговору разменили мишљење о будућој сарадњи наших земаља, билатерално и мултилатерално“, казао је премијер.

Он је, наведено је у саопштењу, подсетио да Црна Гора и Белгија ове године обележавају важан заједнички јубилеј – 15 година од успостављања дипломатских односа, те захвалио на подршци Белгије црногорским стратешким опредељењима. „Црна Гора остаје посвећена кључним принципима вањскополитичког деловања – европској интеграцији, савезништву у оквиру НАТО алијансе и регионалној сарадњи“, закључио је премијер.

Александер Де Кро изразио је задовољство због сусрета са Кривокапићем и казао да ће на плану интеграције у Европску унију Црна Гора, као и до сада, имати снажну подршку Владе Краљевине Белгије. “Црна Гора има компаративне предности као мала земља у процесу придруживања Европској унији. Имате добре природне ресурсе за развој туризма и енергетике, што је простор за развијање даљих билатералних односа”, саопштио је белгијски премијер.

Саговорници су разменили мишљење о економским импликацијама здравствене кризе на опоравак привреде, те изразили очекивање да ће се у наредном периоду отворити простор за интензивирање сарадње две земље у свим областима од заједничког интереса.

Back to top button