Svet

Белорусија наставља са процесом верификације наоружања

СрбијаРеално/Лондон/20.06.22. – Министарство одбране Белорусије саопштило је данас да та земља, након двогодишње паузе изазване пандемијом корона вируса, наставља активности у оквиру процеса верификације према постојећим међународним споразумима о контроли наоружања.

Министарство одбране је саопштило да је послало обавештење државама чланицама Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) да намерава да настави верификације на бази реципроцитета, преноси Ројтерс. Белорусија, блиски савезник Русије, обуставила је 2020. године инспекције наоружања због пандемије. Због појачаних тензија између Европе и Белорусије, посебно због улоге те земље у инвазији Русије на Украјину, чланице ОЕБС позвале су Минск да поново прими инспекторе за верификацију залиха оружја.

Белорусија је прошле недеље саопштила да бројне друге земље, укључујући суседну Пољску, савезницу у НАТО, још увек нису обновиле инспекције наоружања преко ОЕБС. Амбасада Белорусије у Бечу, која представља Минск при ОЕБС, оптужила је Пољску, Литванију и Украјину да политизују ово питање и да одбијају да разговарају о питањима контроле наоружања, јавила је државна новинска агенција Белта

Back to top button