Beograd

Београд ће имати рекордан буџет који излази у сусрет захтевима грађана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Заменик градоначелника Горан Весић и председник Скупштине града Никола Никодијевић представили су данас у Старом двору Нацрт буџета Града Београда за наредну годину, као и предлоге грађана за пројекте који ће се финансирати из буџета Града.

Весић је подсетио да је током две недеље, колико је трајала јавна расправа, 9.046 грађана дало своје предлоге који треба да уђу у буџет Града Београда за 2022. годину и додао да ће следеће године Београд имати буџет који ће износити више од 160 милијарди динара односно око милијарду и 365 милиона евра, те да је то највећи буџет у модерној историји Београда

“Ово је трећа година заредом како заједно са грађанима креирамо буџет. Од 9.046 предлога, током 2022. године биће реализовано или ће почети реализација 1.918 предлога”, рекао је Весић.

Како је рекао, буџет за следећу годину су паре грађана који треба да знају како ће се новац трошити. Грађанима ће бити подељена брошура преко „Инфостана” где ће моћи да виде колико новца иде за вртиће, културу, саобраћај, социјална питања и слично.

“Последњих неколико година имамо велики буџет па можемо да изађемо у сусрет грађанима. Данас је почела и реконструкција позоришта „Дадов”, што су грађани захтевали са прошле јавне расправе о буџету”, објаснио је Весић.

Он је нагласио да ће у следећој години бити враћено 46 милиона евра старог кредита, а да је ове године враћен 31 милион евра.

“Са тих 46 милиона евра могли смо да изградимо 20 кућа или школа. Наше задужење, закључно са 31. децембром, биће 281 милион евра. Само да подсетим да је 2013. године буџет Град Београда био испод 600 милиона евра, а задужење је било милијарду и 200 милиона. Значи, дупло више смо били задужени него што смо имали пара, а данас имамо скоро пет пута више новца у буџету него што смо задужени. Ово показује колико добро функционишу градске финансије и колико је Град стабилан. Зато можемо да дозволимо да градимо метро, БГ воз, нову аутобуску станицу односно све пројекте који су деценијама обећавани. Ово је био велики посао и надам се да ће следеће године још већи број грађанки и грађана учествовати у предлагању буџета”, рекао је Весић и захвалио свим грађанима на учешћу у креирању буџета.

Никодијевић је истакао да је, захваљујући напорима, пре свега, заменика градоначелника Горана Весића, велики број грађана од пре неколико година укључен у планирање градског буџета, као и да је читав процес много транспарентнији него што је био у прошлости.

Према његовим речима, буџет за капиталне инвестиције у 2022. години износи 38,6 милијарди динара, што је у историји Београда највеће издвајање у ову сврху.

Он је оценио да одговорно планирање буџета као најважније ставке „види” социјалну и дечју заштиту и, како је рекао, посебно је важно да ниједно социјално давање није умањено, као што нема ни дана кашњења са исплатом тих средстава.

“Веома сам задовољан предложеним буџетом и надам се да ће исти бити усвојен у Скупштини града наредне седмице. Главни разлог повећања буџета Града Београда је повећање наплата пореза на зараде, а друга ставка у том повећању јесте порез на имовину, упркос чињеници да смо ограничили износ пореза и да неће бити повећања у односу на 2021. годину. У години на измаку, Град Београд је издао грађевинских дозвола за више од милион квадратних метара, а уколико бисмо рачунали и дозволе које су издале општине, имали бисмо издатих дозвола за два милиона квадрата, што је умногоме више у односу на 2012. годину када је издато дозвола за градњу између 200 и 250 хиљада квадратних метара. То указује на брзину којом се Београд развија”, закључио је Никодијевић.

Back to top button