Beograd

Београд представио велике пројекте на Самиту Мреже Б40 балканских градова у Истанбулу

СрбијаРеално/ИСТАНБУЛ/30.11 – Самиту Мреже Б40 балканских градова у Истанбулу учествовала је делегација Града Београда на панелима који су се бавили економском сарадњом градова, „смарт сити” концептом и дигиталном трансформацијом градова, као и борбом против климатских промена.

Представници Града Београда су истакли да је за њих учешће на овим панелима сјајна прилика да заједно са осталим градовима дискутују о важним корацима у реализацији „смарт сити” пројеката, економским инвестицијама и заштити животне средине. Чланови делегације су представили значајне пројекте које је Београд реализовао у области заштите животне средине и екологије, попут изградње метроа, санације депоније у Винчи, али и „смарт сити” концепта, попут паркинг система града, сарадње са немачком компанијом „Сименс” у циљу смањења саобраћајних гужви, као и е-услуге које су доступне свим грађанима Београда.

Делегација је за време трајања самита имала прилику да посети успешну компанију „Kemerburgaz Biomethanation” која се бави третманом отпада и његовим спаљивањем ради производње електричне енергије. Том приликом упознала са самим процесом третмана отпада и пренела своја искуства о реализацији пројекта санације депоније у Винчи.

Циљ техничких панела јесте повезивање и развијање сарадње балканских градова у поменутим областима у будућности.

Back to top button