DruštvoIzdvojene vesti

Београдски адвокати обустављају рад

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 24.12 – Београдски адвокати данас почињу обуставу рада која ће трајати до испуњења захтева. Захтеви се тичу измена Закона о парничном поступку и допуне става Врховног касационог суда у вези са банкарским споровима.

Према одлуци Адвокатске коморе Београд (АКБ), београдски адвокати у данима обуставе рада неће учествовати у поступцима пред судовима и другим органима на територији целе Србије.

То ће довести до масовних одлагања суђења у свим београдским судовима и пред другим органима, али и у другим градовима у поступцима у којима су били ангажовани адвокати из Београда.

Грађани ће, међутим, моћи да ангажују адвокате из других комора, а исто ће бити на располагању и судовима, тужилаштву и полицији када је у питању постављање адвоката по службеној дужености.

Обустава се односи на све поступке укључујући и тзв. притворске предмете, поступке према малолетницима и поступке по привременим мерама.

У току обуставе рада адвокати могу да сачињавају писмене поднеске који су везани за рок и у ситуацији када би странка изгубила право на подношење правног средства или би јој била нанета ненадокнадива штета.

Адовкати траже повлачење из јавне расправе Нацрта закона и изменама и допунама Закона о парничном поступку у целости, као и преиспитивање оправданости доношења измена о овом закону. Адвокати сматрају да уколико су измене потребне, требало би навести разлоге, а неопходно је формирати и нову радну групу Министарства правде у којој ће адвокатура бити адекватно представљена уз учешће легално изaбраних представника АКБ-а, сразмерно броју уписаних у именик АКБ-а.

Поред тога, траже, како се наводи у одлуци, отклањање правне несигурности изазване доношењем допуњеног става Врховног касационог суда од 16. септембра 2021. године на начин који би био прихватљив за грађане и адвокатуру.

Одлука о обустави рада изгласана је на ванредној скупштини АКБ-а 21. децембра.

Back to top button