Svet

Berbok dolazi u Skoplje da podrži ustavne izmene

SrbijaRealno/Berlin/23.03.23. – Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok doputovaće danas u Skoplje gde će se sastati s državnim vrhom, ali i sa opozicijom u pokušaju da pruži podstrek ustavnim izmenama kojima bi Bugari i druge zajednice trebalo da budu uključene u Ustav Severne Makedonije, javlja Dojče vele (DW).

Berbok kaže da očekuje široku podršku u parlamentu za ustavne izmene i traži da se ostave po strani partijski interesi i kalkulacije. „Mesto Severne Makedonije je u EU, kao i našim drugim partnerima sa Zapadnog Balkana. Da zaista to mislimo, pokazali smo najkasnije u julu 2022, kada su zvanično počeli pristupni pregovori sa EU“, rekla je Berbok uoči dolaska u Skoplje. Nemačka ministarka kaže da očekivanja velike većine građana ne smeju biti izneverena. „Velike nade i očekivanja koje ljudi u Severnoj Makedoniji imaju u vezi s procesom pridruživanja su za nas u isto vreme i šansa i opasnost.

Opasnost, jer bismo mogli da izgubimo Makedonke i Makedonce za Evropu ako EU izneveri njihova očekivanja, uprkos svom napretku i bolnim ustupcima koje su napravili u proteklih 17 godina. Šansa, jer je svim učesnicima u procesu proširenja EU jasno o čemu se zapravo radi: o budućnosti u evropskoj porodici, o regionu sa stabilnim blagostanjem i mirom, o samoopredeljenju“, rekla je šefica nemačke diplomatije. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova je, uoči posete, iznelo ocenu da je Severna Makedonija „ključna zemlja“ za proces proširenja EU i navelo da je glavni cilj posete Analene Berbok deblokada procesa ustavnih amandmana.

„Dobro razumem da se trenutno u Severnoj Makedoniji sa srcem i strašću raspravlja o svim pitanjima identiteta, istorije, jezika i kulture“, priznaje Berbok. „Nije drugačije ni kod nas i to je prirodno kada je reč o važnim pitanjima kao što je promena Ustava. Ali, iskustvo pokazuje: u takvim situacijama se isplati ostaviti po strani partijsko-političke kalkulacije, rukovoditi se jasnim ciljem i u tom pravcu se odlučno boriti“, rekla je Analena Berbok uoči posete Skoplju. Pored Severne Makedonije, šefica nemačke diplomatije posetiće i Gruziju, navodi DW.

Back to top button