Društvo

Бесплатна вакцина против ХПВ вируса за узраст од 9 до 19 година

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 – Држава уводи бесплатну вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), који доводи до малигних карцинома женскиох и мушких органа за репродукцију, и то за децу узраста од девет до 19 година, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Радојевић Шкодрић је за Танјуг истакла да се увођењем те вакцине о трошку РФЗО-а добија значајна превентива, односно спречава се развој карцинома материце и пениса код деце која буду примиле вакцину.

„Иако је много чешћи карцином материце изазван ХПВ инфекцијом, ипак се и код мушкараца може развити карцином пениса често у старијој животној доби и често због ХПВ инфекције. О трошку државе могу да се вакцинишу деца узраста од девет до 19 година, али је најидеалнији период од 12 до 14 година“, објаснила је директорка РФЗО.

Каже да су, уколико се у том узрасту прими вакцина, резултати одлични, посебно под условом да није дошло до првог сексуалног односа.

„Уколико деца приме након 14 година, или пре навршене дванаесте године, или ако је био први сексуални контакт и уколико је дошло до ХПВ инфекције, такође ће вакцина деловати, мада знатно мање. Ипак, ефикасност је највећа у периоду од 12 до 14 година и уколико није дошло до сексуалног контакта“, напомиње Радојевић Шкодрићева.

Препорука да се вакцина прими најкасније до 45. године

Вакцина против ХПВ-а није обавезна, већ препоручена.

Препорука је, такође, да жене вакцину приме најкасније до 45. године, појаснила је Шкодрић.

„Стручна литература указује на те године, иако постоји инфекција већ, свакако вакцина ће да делује. Често се поставља и питање да ли је потребно тестирати се на ХПВ пре примања вакцине, и ево да кажем да вакцина не захтева претходно тестирање“, каже директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Посебно истиче то да је потребно радити на подизању свести код деце и родитеља када су у питању првенствено сексуално преносиве болести као што је ХПВ.

„О овоме би требало много више да се прича, како са младима тако и са њиховим родитељима јер морају да имају много више информација о ХПВ инфекцији и развоју малигних тумора. Конкретно овај вирус се преноси искључиво сексуалним путем, а преносиоци су и мушкарци и жене иако постоји мишљење да преносе само мушкарци. Такође, малигни тумор могу да добију и мушкарци и жене“, рекла је Радојевић Шкодрићева.

Примањем ове вакцине, поручује Радојевић Шкодрићева, спречава се један од најчешћих малигнитета у гинекологији и урологији.

„Вакцина се, до четрнаесте године добија у две дозе а након четрнаесте у три дозе. Прва нулта доза, друга након два месеца, а трећа доза за узраст преко 14 година након шест месеци“, закључила је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Back to top button