SrbijaSvet

Без формирања ЗСО не може да се крене напред

СрбијаРеално/Брисел/22.02.22. – Главни преговарач Београда у дијалогу са Приштином, директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић изјавио је вечерас у Бриселу после разговора са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, да без формирања Заједнице српских општина (ЗСО) на KиМ не може да се крене напред.

„Завршили смо јос једну рунду разговора, 10 сати смо провели у згради ЕУ. Прво и основно питање које смо покренули јесте формирање ЗСО. Девет година је прошло од Бриселског споразума и још чекамо формирање, а морају и све остале обавезе да се спроведу у дело“, рекао је Петковић за Тањуг.

Петковић је рекао да је данас разговарао само са Лајчаком, јер је представник Приштине Бесник Бисљими одбио да разговара са српском страном.

Петковић је истакао да без формирања ЗСО не може да се иде даље.

„Без ЗСО не знам како моземо да идемо даље и да разговарамо о другим питањима. Јесмо спремни да идемо даље, али све мора да буде испуњено, наша страна је све испунила“, истакао је Петковић.

Он је, такође, додао да се разговарало и о енергетици.

„Инсистирали смо на енергетици, и о споразуму из 2013. године, а ми и даље чекамо лиценце за две српске компаније…Вазно је да обезбедимо стабилно снабдевање електрицном енергијом за север KиМ“, нагласио је Петковић.

Додаје да је током разговора са Лајчаком било речи и о бројним нападима на Србwе на Kосову и Метохији.

„Од почетка године имали смо 23 напада на Србе, што је три пута више него у истом периоду прошле године. Разговарали смо искљуциво са Лајчаком, представник Приштине Бесник Бисљими је одбио да разговара са српском страном“, казао је Петковић.

Директор Kанцеларије за KиМ је казао да очекује ускоро нову рунду разговора.

„Током следеце рунде, Приштина це, надам се, бити много одговорнија, а то је да ће да долази у Брисел да разговара о бројним темама. То је важно за наставак дијалога“, казао је Петковић.

Лајчак је данас имао и одвојени састанак са Бисљимијем.

Back to top button