Beograd

Библиотека града покренула услугу онлајн биоскопа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11. – Библиотека града Београда покренула је услугу онлајн биоскопа на посебно креираној платформи “БГБ АВА”, где се налази 200 врхунских светских документарних, играних и краткометражних филмова у слободном приступу.

Око 50 наслова је са српским титлом, док су остали на енглеском језику, и у овом видео клубу могу се бесплатно гледати филмови на следећој адреси .

Платформу могу користити сви пунолетни чланови БГБ, након једноставног процеса регистрације.

Филмови су селектовани у више колекција, по темама, географским просторима и фестивалима на којима су се приказивали.

Колекција “Култура, уметност и уметници” садржи филмове који се баве темама од културних традиција широм континената до савремених трендова у култури.

Колекција кратких филмова “Земља из снова” садржи анимиране филмове у којима родитељи могу уживати заједно са својом децом.

Сегмент “Фокус: Африка” нуди узбудљиве акционе филмове, као и пројекте који се баве овим темама – “Фокус: Латинска Америка” је колекција која нуди уживање у прелепим пејзажима латиноамеричких земаља, као и у сјајним причама о људима.

Посебно су издвојене и две фестивалске колекције – “Берлинале” и “Белдокс”, у којима се налазе престижни филмови из програма ова два међународна фестивала – Берлински и чувени фестивал документарног филма.

БГБ је ову услугу покренула у сарадњи са немачком компанијом “Реелпорт ГмбХ”, која је 2016. године посебно за библиотеке креирала “АВА” сервис – платформу за директну репродукцију филмова са интернета.

Циљ сервиса је да се корисницима библиотека широм Европе омогући приступ европској и међународној уметничкој кинематографији из својих домова.

Сервис АВА сарађује са многим значајним европским филмским фестивалима како би се омогућило гледање кратких и документарних остварења, које би било тешко или немогуће пронаћи на другим ВОД (видео он деманд) сервисима.

Понуда је допуњена избором играних филмова од различитих европских дистрибутера.

Реализовањем тог иновативног сервиса, Библиотека Београда наставља да шири спектар онлајн услуга, излазећи у сусрет потребама савремених корисника, уз примену нових трендова у српском и европском библиотекарству, пише Танјуг.

Back to top button