DruštvoIzdvojene vesti

Биће посебних трака за робу из иницијативе “Отворени Балкан”

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 24.12 – Када од 1. јануара српски камиони са робом буду кренули пут Северне Македоније или Албаније, али и обрнуто, на граници ће бити довољан сертификат добијен у лабораторији у матичној земљи. Неће више бити чекања у километарским колонама, царинских трошкова и издатака за додатне анализе.

За три до шест месеци на прелазу Прешево-Табановцe изградиће се две додатне траке од којих ће једна бити резервисана за привреду у оквиру “Отворени Балкан”. Тако се никада више неће десити да због застоја на граници пропадне роба и фирма претрпи штету.

“Док дође до Москве, путује по 15 дана. Тако да, поздрављамо ово што је потписано. Планирамо сада сада са ‘Oтвореним Балканом’ идемо и ка Албанији”, каже Бранко Петровић из “Фрут компани”, Удовице.

Како се развија иницијатива “Отворени Балкан” тако се мења и редослед на спољнотрговинској листи. Црна Гора и Босна и Херцеговина које нису приступиле споразуму јесу и даље наши најважнији регионални спољнотрговински партнери, али је сарадња са Северном Македонијом и Албанијом све интензивнија.

“Седамдесет милиона евра новог суфицита који смо забележили са Западним Балканом су 22 милиона од размене са БиХ и Црном Гором, а чак 48 милиона од размене са Северном Македонијом и Албанијом”, каже Иван Николић, директор за научноистраживачки развој Економског института.

Споразуми се не односе само на слободан проток робе, већ и капитала, услуга и људи што отвара могућност и за заједничку производњу и пласман на трећем тржишту.

“Постоји могућност да изађемо са једним производом, рецимо са неком врстом поврћа које ћемо бити у могућности неком трећем купцу да достављамо у дужем временском периоду с обзиром да зрење код њих почиње доста раније код њих, а завршава доста касније код нас”, каже Александар Богуновић из Привредне коморе Србије.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је српски извоз у Северну Македонију порастао 15 одсто, а у Албанију 19 одсто.

После потписаних споразума у Тирани на самиту “Отворени Балкан” привредници очекују још боље резултате.

Back to top button