Svet

Биткоин због новог соја корона вируса, пао 8,0 одсто

СрбијаРеално/ЛОНДОН/26.11 – Биткоин је данас оштро пао, за готово 8,0 одсто, након извештаја о новом соју корона вируса који је потенцијално отпоран на вакцину, што је навело инвеститоре да се ослобађају ризичне имовине у корист сигурних уточишта као што су државне обвезнице, јен и долар, преноси Тањуг.

Биткоин је потонуо за чак 7,8 процената на 54.377 долара, на најнижи ниво од 12. октобра.

Највећа светска дигитална валута по тржишној капитализацији је на путу да забележи најдубљи једнодневни пад од 20. септембра ове године, при чему је изгубила више од петине вредности у односу на рекордан ниво од 69.000 долара који је достигла раније овог месеца.

Научници су саопштили, извештава Ројтерс, да нови сој вируса, који је откривен у Јужној Африци, Боцвани и Хонг Конгу, представља необичну комбинацију мутације, која је може да га учини опорним на имуни одговор организма или преносивијим и заразнијим од Делте.

„НЈегово ширење, посебно на друге земље, могло би додатно да смањи апетит инвеститора на крипто тржиштима. Опоравак биткоина ће вероватно бити ограничен и тржиште би требало да се припреми за даље губитке“, каже Јуја Хасегава са Битбанк берзе у Токију.

Мање криптовалуте, које имају тенденцију да се крећу у тандему са биткоином, такође су пале.

Етер, други највећи токен по тржишној капитализацији, стропоштао се за чак 11,6 одсто на најнижи недељни ниво.

Према најновијим расположивим подацима, тргује се на нивоу од 4.070 долара, што је за око 18 процената испод његове рекордне вредноти забележене 10. новембра.

Back to top button