Politika

Блиц: Ђилас и Јеремић се не слажу око улоге Скупштине слободне Србије и јавних личности на следећим изборима

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24. 11 – Највећа препрека постизању коначног договора Драгана Ђиласа и Вука Јеремића о заједничком изласку на изборе наредне године није само расподела мандата у републичком парламенту, већ и улога Скупштине слободне Србије (ССС) и поставка београдских избора, сазнаје незванично “Блиц”.

Ситуацију у блоку странака, пише Блиц, предвођених Народном странком и Странком слободе и правде закомпликовала је одлука Иницијативе “Не давимо Београд” да на изборе у Београду изађе у другој, одвојеној колони. Иако су у Народној странци и ССП својевремено очекивали да НДБГД смекша став и да на изборе изађу заједно, до тога ипак није дошло.

Ђиласов ССП се сада позива на истраживања и тражи за себе највећи део колача, као и позицију кандидата за градоначелника, односно особе која ће носити београдску листу, а са друге стране, нема сагласности ни око улоге Скупштине слободне Србије и јавних личности.

“Док у Народној странци мисле да више простора треба дати нестраначким кандидатима и члановима ССС, у Ђиласовом ССП не мисле да је то добра идеја “, рекао је саговорник “Блица”.

Божо Прелевић, из Скупштине слободне Србије, каже за “Блиц” да се разговори сада не воде око броја мандата, већ око вредности и циљева на које ће се обавезати групација која заједно буде изашла на изборе.

“У јавности се често помиње како проблем представља расподела мандата, а наш проблем је вредносни, а не бројчани”, казао је Прелевић.

Каже да у Скупштини слободне Србије инсистирају да се договор постигне управо око вредности и да бирачи тачно знају шта могу да очекују.

“Уколико у ССП, Народној странци или Демократској странци мисле да им нису потребне нестраначке личности и људи од угледа и кредибилитета, ја им желим сву срећу. ССС се никоме не намеће. Ми намећемо вредности и људе који те вредности баштине. Када смо на сто ставили предлог да на листе иду нови, некомпромитовани и кредибилни људи, ми смо желели да направимо дисконтинуитет у односу на оно што имамо данас. Ако имате затворене медије, да видимо како да их отворимо. Ако је образовање у запећку, како то да решимо. Како владавину права да успоставимо, то је најважније. Вулгаризација тог договора је прича о мандатима. То напросто није тачно! Што се нас тиче, на листи не мора да буде ниједан члан ССС, ми чак и не инсистирамо на томе. Има толико фантастичних људи, образованих, квалитетних који нису у ССС”, рекао је Прелевић.

На питање ко је могући кандидат за носиоца листе, Прелевић истиче да је лоше и штетно излазити у јавност с именима и да се то видело када је појавила информација да ће Здравко Понош бити кандидат за председника.

“Још је штетније уколико не постоји коначан договор о кандидату, а колико ја знам, не постоји”, каже Прелевић.

Како “Блиц” сазнаје, ни јуче није постигнут коначан договор три странке, а очекује се да то буде приведено крају у наредним данима.

Дан раније лидер Народне странке Вук Јеремић рекао је да очекује да ће ССП, ДС и Народна странка ускоро постићи пуну сагласност.

Back to top button