Izdvojene vestiSvet

Blinken danas stiže u Tursku

SrbijaRealno/Ankara/05.01.24. – Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da danas da doputuje u Tursku u okviru bliskoistočne turneje.

Tokom vikenda će razgovarati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Hakanom Fidanom o situaciji u Gazi. Fidan i Blinken su imali niz telefonskih i ličnih sastanaka od početka krize na Bliskom istoku 7. oktobra prošle godine.

Blinkenova poseta Istanbulu biće njegova druga poseta Turskoj u tom periodu, prenosi Hurijet. Kako navodi turski dnevnik, glavna tema razgovora biće izraelski napadi na civile u Gazi. Turska već dugo vrši pritisak na SAD da prestanu da podržavaju izraelsku ofanzivu u kojoj je do sada ubijeno više od 22.000 civila i pokrene kampanju za prekid vatre koju bi pratili napori da se postigne trajno rešenje izraelsko-palestinskog pitanja na osnovu rešenja dve države.

Blinkenovo putovanje na Bliski istok će takođe uključiti Grčku, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Izrael, Zapadnu obalu i Egipat kako bi razgovarali o “brojnim kritičnim pitanjima”, rekao je novinarima portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler. Blinken će u Turskoj razgovarati i o regionalnoj saradnji, uključujući završne korake za ratifikaciju Turske o pristupanju Švedske NATO-u, rekao je Miler.

U Grčkoj će se fokusirati na podršku Ukrajini i očuvanje regionalne pomorske bezbednosti, dodao je on. Tokom turneje po Bliskom istoku, jedna od glavnih tačaka diskusije biće „neposredne mere za značajno povećanje humanitarne pomoći Gazi“, nakon što je Svetska zdravstvena organizacija upozorila na rizik od gladi i bolesti. “Ne očekujemo da će svaki razgovor na ovom putovanju biti lak.

Očigledno je da su pred regionom teška pitanja i teški izbori. Ali Blinken veruje da je odgovornost Sjedinjenih Američkih Država da predvode diplomatske napore u borbi protiv tih izazova”, naveo je Miler.

Veza: https://srbijarealno.rs/erdogan-razgovarao-sa-zelenskim/

Back to top button