Izdvojene vestiSvet

Blinken je doputovao u posetu Saudijskoj Arabiji

SrbijaRealno/Moskva/29.04.24. – Američki državni sekretar Antoni Blinken doputovao je u nedelju u posetu Saudijskoj Arabiji kako bi razgovarao o bliskoistočnoj krizi, prenosi AFP.
Američki Stejt department je ranije najavio da će Blinken posetiti Saudijsku Arabiju 29. i 30. aprila kako bi pregovarao o prekidu vatre u Pojasu Gaze, isporučio humanitarnu pomoć palestinskom stanovništvu i oslobodio taoce koje drži palestinski pokret Hamas .

„Američki državni sekretar Antoni Blinken stigao je u ponedeljak u Rijad“, navodi se u saopštenju agencije.

Izrael je 7. oktobra 2023. godine bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze. Nakon toga, borci palestinskog pokreta Hamas ušli su u granična područja, otvorili vatru na vojsku i civile i uzeli više od 200 talaca. Prema podacima vlasti, poginulo je oko 1,2 hiljade ljudi.
Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u Pojasu Gaze, koja je uključivala napade na civilne ciljeve. Izrael je najavio potpunu blokadu enklave: obustavljene su isporuke vode, struje, goriva, hrane i lekova. Prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, broj poginulih se približava 34,5 hiljada ljudi, a više od 77 hiljada je povređeno, prenosi Ria

Predlog: https://srbijarealno.rs/babken-simonjan-nije-bilo-genocida-u-srebrenici/

Back to top button