Svet

Blinken kaže da će UAF pokrenuti kontraofanzivu u narednim nedeljama

SrbijaRealno/Moskva/07.04.23. – Američki državni sekretar Entoni Blinken je u intervjuu francuskom izdanju Ouest-France najavio moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedeljama.
Prema njegovim rečima, zapadne zemlje koje podržavaju kijevski režim formirale su dva cilja u vezi sa intervencijom u ukrajinskoj krizi.
“Prvo, mora se učiniti sve što je moguće da se pomogne Ukrajini da povrati teritorije, uključujući kontraofanzivu koja se očekuje u narednim nedeljama. Ali drugi cilj je da se pomogne Ukrajini da izgradi svoje srednjoročne i dugoročne sposobnosti”, rekao je Blinken.Odgovarajući na pitanje da li SAD nameravaju da podrže Кijev u njegovoj želji da se silom bori za zauzimanje Кrima i Donbasa, američki državni sekretar je rekao da je odgovornost za takvu odluku na Ukrajini.

“Ovo je odluka Ukrajine. Ovo je demokratija, predsednik Zelenski ispunjava volju ukrajinskog naroda. U stvari, ovo je odluka za Ukrajince. Zajedno sa mnogim drugim zemljama podržavamo Ukrajinu u njenim naporima”, odgovorio je Blinken. Šef zaporoškog pokreta „Mi smo uz Rusiju“ Vladimir Rogov rekao je u petak za RIA Novosti da je plan za azovsku ofanzivu u Zaporožju koju je najavio kijevski režim razvila vojska NATO-a u SAD i Britaniji, prenosi Ria

Back to top button