Svet

Blinken: Kina pojačava pritisak na Tajvan

SrbijaRealno/Vašington/27.10.22. – Kina je odlučila da status-kvo situacije u Tajvanu više nije prihvatljiv i počela je da pojačava pritisak na ovo nezavisno ostrvo, uključujući i mogućnost upotrebe sile, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je rekao da je Peking „promenio decenijama staro pravilo koje je imao sa Vašingtonom“, prema kojem će svoje razlike sa Tajvanom Kina rešavati mirnim putem, prenosi Rojters.

„Ono što se promenilo je odluka vlade u Pekingu da taj status-kvo više nije prihvatljiv i da oni žele da ubrzaju proces ujedinjenja“ sa Tajvanom, rekao je Blinken.

Kako je dodao, promenilo se i to što je Kina „odlučila da pribegne i sili kako bi ostvarila svoje ciljeve“ u slučaju da njeni pritisci na Tajvan ne urode plodom.

„To su te fundamentalne promene“, naglasio je šef američke diplomatije.

Rojters napominje da je administracija predsednika Džozefa Bajdena u više navrata optuživala Kinu da je u avgustu iskoristila posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu kao izgovor za inteziviranje vojnih vežbi oko ostrva, za koje Peking tvrdi da je kineska teritorija.

Kineski lider Si Ðinping rekao je ovog meseca na petogodišnjem kongresu kineske vladajuće Komunističke partije da se Peking nikada neće odreći prava na upotrebu sile nad Tajvanom, ali da će težiti mirnom rešenju.

Back to top button