Izdvojene vestiPolitika

Блокаде се завршавају, грађани се разилазе, а саобраћај се нормализује како у Београду тако и другим градовима

СрбијаРеално/БЕОГРАД/4. 12 – Након вишесатног блокирања саобраћајница, мостова и раскрсница грађани који су се данас окупили у Београду и неким другим местима у Србији почели су да се разилазе нешто после 16 часова, а саобраћај почиње да се полако нормализује.

Протести које су организовала еколошка удружења од 14.00 часова незадовљни законом о референдуму и о експропријацији протекли су са неколико инцидената.

У Београду се учесници протеста разилазе код моста Газела, Сава центра, и у другим деловима града, а окупљање је завршено и у Новом Саду, Чачку, Нишу…

Окупљање грађана на позив организација “Kрени Промени” и више еколошких удружења почело је око подне испред Сава центра, а група демонстраната је затим блокирала саобраћај на аутопуту.

Блокирани су били, на пример мост “Газела”, којем се није могло прићи аутомобилима, а присутан је био Драган Ðилас, са потпредседницом странке Мариником Тепић , 10 – ак возила из правца Ниша стојала су на ауто-путу код петље Мостар и нису могла даље.

На снимцима које је објавио Пинк види се адвокат Божо Прелевић на блокади код Сава центра, који не дозвољава човеку који га моли да прође даље аутомобилом, а приказан је и отац који је из кола изнеси дете и наводи да је болесно, тражећи да га пропусте.

Није била примећена полиција у униформи, а према снимцима са камера на кључним локацијма у граду, саобраћај се отезано одвијао.

На аутопуту код Бубањ Потока око 14 часова саобраћај се одвија несметано, јавио је извештач Тањуга с лица места.

У Новом Саду је око 14 часова почела блокада моста Слободе, који спаја Нови Сад и Сремску Kаменицу, са новосадске стране. Дошло је и до туче две групе грађана, а летеле су и каменице.

У Прељини код Чачка грађани и представници еколошких организација блокирали су Ибарску магистралу и улазак на аутопут Милош Велики.

Демонстрација је било и у Шапцу, а носили су транспаренте против Алекснадра Вучића.

У једном тренутку из возила у покрету бачени су леци са ликовима опозиционих лидера у Шапцу, на којима је писало “До јуче лопови, данас лажни еколози, сутра пропаст Србије”.

У Ниш је у 14 часова протест почео испред Скупштине града.

Блокаде су наставак протеста од прошле суботе, када је започет протест против два закона који према мишљењу окупљених утиру пут Рио Тинту да реалицју прокекат у долини Јадра.

Министарство унутрашњих послова данас је поновило да је свака блокада саобраћаја кршење закона, као и одржавање непријављених скупова.

“Подвлачимо да сву одговорност за све што може да се деси на скуповима који нису пријављени или одобрени у складу са законом од стране надлежних органа, сносе искључиво организатори непријављених скупова”, навео је МУП у саопштењу.

Back to top button