Politika

Боцан-Харченко: Решење питања Косова само на линији дијалога

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да могућност решења питања Косова постоји само на линији дијалога и нагласио да у том циљу и лично инситира да ЕУ учини што већи притисак на Приштину да се испуне обавезе преузете из споразума које је потписан у Бриселу, посебно о Заједници српских општина.

„Ако жеља постоји да дође до напретка, неопходне су пре свега реализација договора и фокус на конкретна питања без преурањених размишљања штетног по коначно решење споразума, да не говоримо о томе да Приштина тражи независност, јер сваки човек који зна реалност, зна да је то немогуће“, рекао је Боцан-Харченко на он лајн предавању „Руско-српско стратешко партнерство и ситуација на Балкану“, преноси Тањуг.

Он је истовремено сарадњу са Србијом оценио као више него задовољавајућу, уз жељу Москве да она буде још интензивнија.

Амбасадор је рекао да је Мосова веома забринута у вези са ситуацијом на Косову, а поновио је и став који је више пута вец презентован, а који се односи на догађаје на северу последњих неколико месеци.

„Сматрамо да ескалација постоји, међународно присуство на Косову мора да постане активније, морају да се поштују докуметна и начела усвојена у организацијама УН, као и свим осталим“, рекао је Боцан-Харченко и нагласио да је важан и њихов избалансиран и уравнотежен однос.

Према његовим речима, повезивање ЗСО и коначног решавања статуса Косова, односно признања је „глупост која је немогућа и штетна што се тиче Заједнице“.

Споразум је потписан и што је потписано неопходно је да се реализује и спроводи у дело, рекао је амбасадор и нагласио да ће у супротном изостати поверење и у Приштину и у ЕУ која је посредник.

Back to top button