Svet

Бојченко оптужио издајнике za одавање информација Русима

СрбијаРеално/Мариупољ/13.06.22. – Градоначелник Маријупоља Вадим Бојченко оптужио је, како је навео, издајнике у украјинским редовима да су руским снагама пренели виталне информације током бомбардовања јужног лучког града на почетку напада на Украјину.

Бојченко, који је напустио Мариујпољ, рекао је за Би-Би-Си да је уништавање критичне градске инфраструктуре, укључујући снабдевање електричном енергијом, било добро координисано јер су “издајници Русији дали координате”.

“Знали су где да гранатирају. Било је много издајника који су давали координате. Све што смо имали, све што се сматра критичном инфраструктуром града, уништено је у првих седам дана”, казао је градоналчелник Маријупоља. Он је навео да у граду постоји 15 извора напајања и да ни он као градоначелник није знао где се сви налазе, пренео је британски лист “Гардијан”.

“А они су знали и за недељу дана уништили су свих 15. Град је остао без светлости”, истакао је Бојченко.

Према његовим речима, гађани су и водоводи, комуникациони водови и складишта у којима су чувани храна и лекови. Он је оптужио посланике градског већа из проруске странке Опозициона платформа – За живот, који сада владају градом под руском окупацијом да су издајници.

Бојченко је, такође, рекао да је више од 100.000 људи и даље заробљено у граду, који је окупирала Русија и у коме немају чисту воду, храну, струју и лекове.

“Ситуација у Маријупољу је катастрофална”, казао је он и додао да се много лешева и даље налази под рушевинама и да ће према наводима лекарима, ово лето у граду бити ужасно и да може да однесе хиљаде живота.

Back to top button