Svet

Борел тражи од ЕУ да финансира испоруку оружја Украјини

СрбијаРеално/Брисел/27.02.22. – Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел намерава да предложи коришћење фондова ЕУ за финансирање испоруке смртоносног оружја и горива за Украјину, рекао је он у саопштењу у недељу.

„Предложићу министрима да искористе Европски мировни фонд за две мере хитне помоћи“, рекао је он уочи виртуелног састанка на којем се разговарало о ситуацији у Украјини.

„Они имају за циљ финансирање снабдевања убојитим материјалом херојске украјинске војске… и обезбеђивање хитно потребних несмртоносних залиха, као што је гориво“, рекао је Борел.

Руски председник Владимир Путин рекао је у телевизијском обраћању у четвртак ујутру да је као одговор на захтев шефова република Донбаса донео одлуку да спроведе специјалну војну операцију како би заштитио људе „који трпе злостављање и геноцид од стране кијевског режима осам година“. Руски лидер је нагласио да Москва нема планове да окупира украјинске територије.

Приликом појашњавања развоја догађаја, руско Министарство одбране је уверило да руске трупе не гађају украјинске градове, већ су ограничене на хируршки удар и онеспособљавање украјинске војне инфраструктуре. Нема никаквих претњи по цивилно становништво. Преноси Тасс

Back to top button