Svet

Борељ: Kрајем недеље сигнал за интеграције УKР,МОЛД и ГРУ

СрбијаРеално/Луксембург/20.06.22. – Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас да би лидери ЕУ са самита који се крајем недеље одржава у Бриселу требало да посааљу снажан сигнал јединства и подршке Украјини, Грузији и Молдавији кроз сагалсаност за почетак њиховог пута евроинтеграција.

”Европски савет би требало да крајем ове недеље пошаље сигнал о почетку евроинтеграција за ове три земље. Ово је снажан сигнал који се мора чути, не само у Украјини, Молдавији и Грузији, већ исто галсно и ван наших граница као приказ наше снаге, јединства и подршке овим земљма, посебно оној која трпи агресију од стране Русије”, порчио је Борељ.

Он је после састанак Савета министара спољних послова ЕУ 27 у Луксембургу поручио да су шефови дипломатија одлучцни да наставе са ”пуном подршком Украјини у свим облицима”, поцев од војне помоћи, па до вршења додатног притисака на Русију и рада са међународном заједницом.

Борељ је нагалсио да руски рат против Украјине наноси штету ”не само Украјини већ и целом свету” кроз скок цена хране и енергената, и поновио да је Русија одговорна за глобалну кризу у снабдевању хране и глад у свету.

”То је намеран покушај да се храна искористи као оружје и намеран покушај притиска путем стварања глади у свету. А типичан пример руске преопаганде је то што они створе проблем за који окриве друге”, додао је Борељ.

Он је нагалсио да је ЕУ ”отворна да саслуша забринутости” појединих афричких лидера у погледу последица које стварају санкције ЕУ на глобана тржишта, укључујући и санкције уведене на извоз ђубрива из Белорусије, али и оценио да санкције имају утицај само на земље чалнице, а не на треће земље.

Истовремнео, он доаје да ће ЕУ издвојити милијарду евра за помоћ земљама северне Африке око стабилиазције тржишта хране.

Back to top button