Izdvojene vestiPolitika

Борељ Куртију: Морате да примените ЗСО

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/7.12 – Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је поручио данас премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да је влада у Приштини у обавези да примени Споразум о Заједници српских општина.

„Извините премијеру (Куртију) али морамо да наставимо да тражимо да примените Споразум о Заједници српских општина“, изјавио је Борељ у Бриселу на прес конференцији у Бриселу и тако реаговао на Куртијев одговор на питање новинара Тањуга.

Курти је пре тога, на питање нашег извештача да ли се лично осећа одговорним када високи представник каже да не примећује доказе о контруктивности за наставак дијалога, и на питање да ли има план да примени обавезе из споразума о ЗСО, рекао да постоје 33 споразума између Приштине и Београда, а да званични Београд, како тврди, није спровео 2/3 тих споразума и да „Београд увек воли да напомене један споразум који није прошао тест на нашем Уставном суду“.

Курти наводи и да 2015. година, када је објављена одлука суда, нико од Срба на Косову није протестовао против тога, већ, како каже, само званични Београд.

„Време је да имамо дијалог од кога ће грађани једини имати користи, а не политичари“, поручио је Курти.

Он је додао да је неопходан, како је рекао, „демократски карактер дијалога“, односно да људи имају користи, и да су сва решења која долазе одозго ту да се угоди политичарима и да нису демократска.

Курти је, такође, тврдећи за себе да је демократа рекао да зато верује да будућа поглавља не би требало да угађају политичарима, већ народу.

Борељ је, такође, на питање новинара Тањуга да ли је са Куртијем директно разговарао о конструктивности у примени бриселских споразума, укључујући и ЗСО, рекао да очекује пуну примену тих споразума ради нормализације односа Београда и Приштине.

Борељ је истовремено оценио да тренутно не постоји спремност за нови састанак на високом нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Он је одговарајући на питање новинара да ли ће се организовати још један састанак на високом нивоу до краја године, рекао да се такви састанци и дијалог увек организују у одговарајуће време, а да нови састанак још увек није најављен.

„Јасно смо после два састанка рекли да ће предуслов за нови састанак бити спремност две стране да се сагласе око конкретног резултата“, навео је. „Било би потпуно бескорисно сазивати састанак ако нема тих услова и да се састанемо ни због чега. У овом тренутку нема те спремности“, рекао је Борељ одговарајући на питање новинара да ли ће се организовати још један састанак на високом нивоу до краја године.

Али, како је додао, година још није готова и Брисел ради све како би се покушало да се организује састанак „иако не можемо да будемо сигурни да ће бити неког исхода и не можемо да присилимо стране да покажу спремност да се конструктивно ангажују“.

Back to top button