Svet

Брисел блокиран због националног штрајка

СрбијаРеално/Брисел/20.06.22. – Због данашњег ”националног штрајка”, бриселски аеродром отказао је 232 лета са поласком са белгијског националног аеродрома, а у великој мери блокирани су и јавни превоз у Бриселу, многе школе нису отвориле врата за ученике, а у штрајку су и градске службе и службе обезбеђења.

У оквиру синдикалне манифестације, у Бриселу се данас очекује између 50.000 и 100.000 хиљада људи који ће изаћи на улице у знак протеста због континуираних пораста трошкова живота, који су ”екплодирали” од почетка рата у Украјини.

Бриселски аеродром највио је да ће данас из ”безбедносних разлога” отказати све полазне летове, док ће у функцији бити сваки четврти долазни лет и карго саобраћај.

Демонстрације ће у великој мери пореметити саобраћај у Бриселу и околини, како због штрајка запослених тако и због блокада трамвајских и аутобуских рута, а од четири метро линије, у граду је у функцији само једна. У наредним данима очекује се да се штрајкови радника наставе широм земље, а од 23 .до 26. јуна најваљен је штрајк кабинског особља Брисел ерлајнса, што ће се даље одразити на проблеме у авиосаобраћају.

У Белгији је стопа инфлације у мају достигла 8,97 процената, што је највиши ниво од 1982. године, а што је резултирало огромним губитком куповне моћи грађана.

Власти наводе да је Белгија једна од ретких земаља у ЕУ у којој су плате индексиране према инфлацији и аутоматски прилагођавају растућим трошковима живота као и да се очекује се да ће плате и накнаде у Белгији ове године у просеку порасти за шест процената, што је брже него у суседним земљама.

Back to top button