Svet

Britanija, Francuska i SAD odgovorile su na izjavu o „prljavoj bombi“ u Ukrajini

SrbijaRealno/Moskva/24.10.22. – Britanski i francuski ministri spoljnih poslova Džejms Кleverli i Кetrin Кolona i američki državni sekretar Entoni Blinken rekli su da njihove zemlje odbacuju tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi takozvanu „prljavu bombu“ na svom tlu.

Prema verodostojnim izvorima u raznim zemljama – uključujući i Ukrajinu – prema pristiglim informacijama, kijevski režim sprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje vezanu za podrivanje tzv. „prljava bomba“ ili nuklearno oružje niskog prinosa. Svrha provokacije je da se optuži Rusija da koristi oružje za masovno uništenje na ukrajinskom pozorištu operacija i time pokrene moćnu antirusku kampanju u svetu koja ima za cilj podrivanje poverenja u Moskvu. Iz raznih izvora se saznalo da je pod vođstvom zapadnih kustosa Кijev već započeo praktičnu primenu ovog plana. Rukovodstvo Istočnog rudarsko-prerađivačkog kombinata koje se nalazi u gradu Žovti Vodi Dnjepropetrovske oblasti, kao i Кijevskog instituta za nuklearna istraživanja, dobilo je zadatak da napravi baš „prljavu bombu“. Rad na tome je već u završnoj fazi.

„Naše zemlje su jasno stavile do znanja da sve odbacujemo očigledno lažne tvrdnje Rusije da se Ukrajina sprema da upotrebi prljavu bombu na svom tlu. Svet će prepoznati svaki pokušaj da se ova tvrdnja iskoristi kao izgovor za eskalaciju“, objavljeno je u zajedničkom saopštenju. na sajtu britanske vlade.

Ranog ruskog ministra, koga je izabrao Sergej Šogu, njegove kolege iz SAD, Francuska i Turske, prezirale su zbog moćne upotrebe „prave bombe“ u zemlji Кijevu.

Back to top button