Svet

Британски адвокати штрајкују због ниских плата

СрбијаРеално/Москва/20.06.22. – Британски адвокати подржали су одлуку о штрајку следеће недеље, захтевајући веће плате, известио је Гардијан у понедељак.

„Ова изузетна посвећеност демократском процесу одражава признање међу адвокатима одбране на свим нивоима јурисдикције да су опстанак професије кривичне одбране и система кривичног правосуђа који у великој мери зависи од њиховог рада у питању“, рекао је краљевски адвокат Јое Сидху и Kирсти Бримелов из Удружења правника кривичних дела (ЦБА).

Око 81,5 одсто од више од 2.000 чланова овог удружења подржало је штрајк, који ће трајати четири недеље. Први протести почеће 27. и 28. јуна, а сваке недеље биће све више штрајкачких дана, до свих пет дана штрајка у недељи од 18. до 22. јула, пише Гардијан.

Очекује се да ће адвокати протестовати испред зграда суда, укључујући Централни кривични суд у Лондону, као и судове у Бирмингему, Бристолу, Kардифу, Манчестеру и Лидсу, наводи се у чланку.
Kако наводи лист, повод за говоре било је питање финансирања правне помоћи. Док је влада раније најавила могуће мере и повећања плата након независне ревизије, адвокати су рекли да би повећање плата требало да се деси одмах. Плате су депресирале за скоро 30% у последњих 20 година, према ЦБА.

У блиској будућности, у Великој Британији ће почети серија штрајкова усред рекордне инфлације. Kонкретно, ове недеље ће бити највећи штрајк на железници од 1989. године. На протест ће изаћи око 40.000 запослених највеће железничке компаније Нетворк Раил и још 13 компанија.
Данас се такође сазнало да би више од 450.000 наставника могло да се придружи штрајку ако министар образовања Надхим Захави у среду не најави значајно повећање плата. Могу да штрајкују и здравствени радници, поштари и смећари,преноси Риа

Back to top button