Svet

Британски научници: Мање хоспитализација од омикрона

СрбијаРеално/ЛОНДОН/22.12 – Према истраживању лондонског Империјал колеџа објављеном данас, ризик од хоспитализације за пацијенте са омикрон варијантом ковида 19 је 40 до 45 одсто мањи него за пацијенте са делта варијантом.

„Генерално, нашли смо доказе о смањењу ризика од хоспитализације за омикрон у односу на делта инфекцију, у просеку за све случајеве у периоду истраживања“, саопштили су британски истраживачи, преноси Ројтерс.

Како се наводи, њихова студија је анализирала податке из потврђених случајева ПЦР тестом у Енглеској између 1. децембра. и 14. децембра.

Светска здравствена организација још нема довољно података о новом омикрон соју корона вируса да би саопштила да је он преносивији од делта варијанте, али постоје подаци који указују на то да су стопе хоспитализације ниже, саопштила је данас технички руководилац СЗО за ковид 19 Марија Ван Керкове.

Регионални директор Светске здравствене организације за Европу Ханс Клуге упозорио је да ће омикрон постати доминантна варијанта у Европи до почетка 2022. године и да су потребне још три до четири недеље да би се утврдила тежина болести коју она изазива.

Back to top button