Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: Двоструки стандарди Виоле фон Крамон према Београду и Приштини

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.11 – Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас да посланица Зелених у Европском парламенту (ЕП) и известитељка ЕП за Косово Виола фон Крамон има двоструке стандарде када је реч о владавини права у случају Београда и Приштине.

Брнабић је, на Твитер налогу, навела да када, супротно Бриселском споразуму, специјалне јединице РОСУ упадну на север АП Косова и Метохије, пуцају на грађане српске националности који мирно протестују и ране Срећка Софронијевића – то је за Фон Крамон, како је рекла, “владавина права и реакција Приштине за пуно поштовање”.

Она је то упоредила са ситуацијом када, када је истакла, стотинак грађана без пријаве скупа затвори међународни путни правац и забрани кретање грађана широм Србије, а држава одлучи да не примењује силу – известитељка ЕП је “шокирана реакцијом власти” и оцењује да су “контрамере државе биле изузетно тврде и нису биле адекватне”.

Премијерка је оценила да је оно што Фон Крамон поручује “тужно и лицемерно”.

“Да ли треба да пуцамо на људе да би исказали пуно поштовање, као у случају Приштине? Да је владавина права у случају Приштине једно, а у случају Београда друго? Да Срби на Косову и Метохији немају иста права као грађани било где другде?”, написала је Брнабић на Твитеру.

Премијерка је реаговала на јучерашњу изјаву Фон Крамон, која је поручила да је “шокирана” реакцијом власти Србије на протесте протеклих дана, и да ће, како је рекла, када Зелени преузму министарство спољних послова у Немачкој, доћи до промене става према званичном Београду.

Фон Крамоно такође, тврди да ће њена странка имати приступ који ће, како је рекла, бити “више заснован на владавини права” и “критичнији према дешавањима на терену и резултатима спровођења реформи”.

Back to top button