Srbija

Брнабић: Електронске услуге уштеделе 28.000 стабала дрвећа

СрбијаРеално/БЕОГРАД/5.12 – Електронске услуге поред тога што су грађанима уштеделе време и новац, уштеделе су и 280 милиона листова папира, што је око 28.000 одраслих стабала дрвећа, 122 милиона литара воде и више од 10.000 мегавата струје, речено је данас на промоцији новог портала греен.гов.рс.

На новом порталу, грађани ће моћи у реалном времену да погледају колико је из минута у минут, захваљујући електронским услугама, уштеђено стабала, воде и струје, што значи, како је речено на промоцији, да је електронска управа и зелена управа.

Промоцији је присуствовала премијерка Србије Ана Брнабић, која истиче да је циљ Владе Србије, када је основана Канцеларија за ИТ и е-управу, био да јавна управа постане сервис грађанима и привреди.

“Жеља нам је била да грађани више не буду курири, да не иду од шалтера до шалтера како би прикупили папире, већ да ми будемо њихов сервис. Тако је настала е-управа, која је, такође, и најбољи алат за борбу против корпуције јер уводи транспарентост, што смо доказали кроз увођење електронских грађевинских дозвола”, рекла је Брнабић.

Уз то, истиче, показало се да је е-управа и зелена управа јер штеди стабла, воду и струју, додајући да је због тога данас пуштен у рад портал греен.гов.рс на којем ће грађани у реалном времену моћи да прате шта је Влада Србије, захваљујући е-управи, урадила како би сачувала животну средину.

Брнабић је навела да су услуге е-управе уштеделе више од 280 милиона папира, односно да за производњу тог папира нису посечена стабла и није искоришћена вода и струја.

Истиче да Влада Србије иде и корак даље по питању заштите животне средине, те да је пре неколико месеци направљен пилот пројекат да се топлотна енергија из Дата центра у Крагујевцу искористи за грејање у једном делу тог града.

Премијерка је најавила да ће сутра посетити тај Дата центар, где ће бити пуштен у рад супер компјутер, који ће омогућити научницима, студентима, факултетима, научно-технолошким парковима, да имају инфраструктуру да се баве развојем вештачке интелигенције.

Најавила је и да ће од фебруара 2022. године бити уведена е-писарница у све органе државне управе, а која има за циљ да направи “Владу без папира”.

“Грађани нам свакодневно пишу и шаљу упите, шта се дешава са неким предметом, преко е-писарнице моћи ће, када пошаљу упит, да виде код кога је упит, да ли је прошао неки државни орган, како се решио и да укажу ако има ћутања администрације”, објаснила је Брнабић.

Нови портал греен.гов.рс, представио је директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић, који је казао да се данас навршава четири године од када је основан Дата центар у Београду у оквиру Канцеларије, додајући да је за те четири године више од 20 институција пребацило свој инфомационе системе у Дата центар.

То је, додаје, довело до брзог развоја електронских услуга које, како је навео, доприносе да јавна управа буде бржа и ефикаснија, а грађанима штеди вредме и новац.

Поред тога, наглашава, електронске услуге утичу и на то да се штеди папир, односно чувају стабла и штеди струја и вода.

Говорећи о услугама, Јовановић је подсетио да су у последње четири године уведене електронске услуге: “Бебо, добро дошла на свет, размена података по службеној дужности, електорнски упис у вртић, основну и средњу школу, дигитални зелени сертификат, електронска пријава имовине, е-рецепт.

Захваљујући овим услугама, Јовановић је истакао да је уштеђено 280 милиона листова папира формата А4, 28.000 одраслих стабала дрвећа, 122 милиона литара воде, више од 10.000 мегавата струје.

“Наше електронске услуге се шире, а како се оне шире, тако се бројачи на порталу греен.гов.рс све брже бројати”, рекао је Јовановић.

Back to top button