Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: Формирање владе чека понављање избора у Трновцу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.06.22.- Премијерка Србије и потпредседница СНС Ана Брнабић рекла је данас да ће се у Великом Трновцу вероватно поново понављати избори, тако да председник Републике неће моћи да крене у консултације око формирања нове владе пре почетка јула, иако су парламентарни избори били 3. априла.

Нагласила је да СНС, као што је раније рекао и председник Србије Александар Вучић, жели да се влада формира до краја јула.

Она је после седнице Председништва СНС истакла да се на жалост у кризним временима за читав свет изазваним енергетском кризом и ратом у Украјини и увезеном инфлацијом, показало како изгледа када „неодговорни и неозбиљни“ људи по сваку цену желе да преговарају о неким изборним условима, не размишљајући ни мало унапред, како ће то утицати на окончање избора.

„Сада имате бесконачне жалбе и изборни процес, са којим СНС нема никакве везе. Нити смо се жалили, нити смо учествовали у томе, а не можемо да заокружимо изборне радње, а председник Републике не може ни да крене у консултације са парламентарним политичким странкама око формирања владе“, објаснила је Брнабић.

Сматра да цену нечије неодговорности и неозбиљности данас плаћају сви грађани Србије.

Подсетила је да је СНС усвојила све осим једног предлога ОДИХР-а, као и све остале предлоге оних који су желели да причају уз посредство европарламентараца.

Такође, истакла је да су усвојени и предлози оних који нису желели да странци посредују у међустраначком дијалогу.

„Имали смо један састанак на коме су ми европарламентарци рекли да се опозиција жалила на то што једна особа може да подржи више кандидата и више листа, а то је директно био ОДИХР-ов предлог, па онда ни они сами више не зању ко шта предлаже и ко шта хоће, а кад усвојимо онда се буне и око тога“, рекла је Брнабић.

Оценила је да услед тога сада имамо овако комплексан изборни циклус и изразила наду да ће се гласање ускоро завршити на свим изборним местима и да више неће бити жалби, како би председник државе могао да крене у даље консултације око формирања Владе.

Брнабић је истакла и да коалиција СНС и СПС на градском нивоу нема никакве везе са коалицијом и владом на републичком нивоу.

Она је то рекла одговарајући на питања новинара да ли ће се коалиција СНС-а СПС-а на градском нивоу пресликати на републички и да ли је данас било речи о новом сазиву Владе.

„Рекли смо да једно не зависи од другог. Рекли смо да ћемо радити са људима који желе да подрже нашу визију Београда и нашу визију Србије, тако да ћемо видети шта ће се даље дешавати што се тиче самог састава Владе и већине у Народној скупшини“, закључила је Брнабић.

Back to top button