Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: Гледамо да направимо једно сигурно окружење како би континуирано расла запосленост

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11. – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да су упркос свим проблемима данас услови на тржишту рада много бољи у односу на пре неколико година, да је просечна плата у јавном и реалном сектору већа, да је увећана минимална зарада, као и да држава посебну пажњу посвећује отварању нових радних места.

Брнабић је након састанка са члановима председништва Савеза самосталних синдиката Србије (СССС), рекла да на има још много проблема на тржишту рада, али да је то тежак и дуг процес јер је Влада Србије од 2014. године у решавање тих проблема кренула од почетка.

Гледамо да направимо једно сигурно окружење како би континуирано расла запосленост, а са растом запослености и да расту просечне плате и самим тим и минимална цена рада, истакла је Брнабић.

Премијерка је напоменула да није лако исправити све грешке из прошлости и да се достигне просечна и минимална цена рада на ниво достојан људског живота.

Није лако када кренете од нуле или минуса, а ми смо кренули 2014. године, па смо две или три године имали фискалну консолидацију, а онда смо радили на подизању кредибилитета код инвеститора како би отварали нова радна места и на тржишту остварили повећање плате и минималца. То је тежак процес, али ми идемо у добром смеру, навела је премијерка.

Према њеним речима, Влада Србије и синдикат су се око тога споразумели и то прихватили као чињеницу.

Она је додала да остаје још много проблема, али да ће Влада Србије наставити да ради на њима у сарадњи са синдикатима и због тога ће састанци са синдикатима од сада постати редовни.

Оно што охрабрује, указала је Брнабић, јесте континуирани раст привреде, а он је Предлогом буџета за 2022. годину пројектован на 4,5 одсто, док ће ове године бити виши од 7 одсто.

Премијерка је указала на то да ће од следеће године минимална зарада бити за 9,4 одсто већа и да ће износити више од 35.000 динара.

Тај износ је до пре пет или шест година био мисаона именица и тај раст минималне цене рада је много већи него што ће бити раст БДП-а који се ове године очекује на више од 7 одсто, рекла је премијерка.

Она је истакла да се држава опет потрудила да велики део тог трошка преузме и уведе додатне пореске олакшице како би спречила удар на послодавце и обезбедила боље плате.

Брнабић је навела и да је држава показала колико јој је стало до радника током пандемије изазване коронавирусом, додајући да је за грађане и привреду обезбедила три пакета мера помоћи у износу од осам милијарди евра.

То смо учинили да бисмо спасили привреду, како не би било отпуштања радника и како не би било повећања незапослености, објаснила је Брнабић.

Премијерка је рекла да неке земље чланице ЕУ због пандемије имају незапосленост већу од 20 одсто, док је у Србији током пандемије расла запосленост и отворено додатних 60.000 радних места.

Предлогом буџета за 2022. годину, навела је премијерка, предвиђено је и повећање плата у јавном сектору и да оно у просеку износи 7,4 одсто.

Од августа 2014. године до данас плате, без овог повећања од јануара 2022. године, у јавном сектору су расле 42 одсто, а у реалном сектору 52 одсто, истакла је Брнабић и напоменула да се смањује јаз између плата у јавном и приватном сектору.

Back to top button