Srbija

Брнабић: Грађани феноменално прихватили дигитализацију

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Портал е-консултације, путем којег грађани могу да учествују у свим фазама доношења прописа, почео је да ради, а премијерка Ана Брнабић поручила је данас да је поносна и да се без грађана, који су, како каже, феноменално прихватили дигитализацију, не би могли постићи такви резултати.

“Направили смо е-управу, имамо још много тога да радимо, али када сам причала о е-управи као министарка државне управе и локалне самоуправе смејали су ми се, а сада се матичних књига у папирима нико не сећа”, рекла је Брнабић.

Она је рекла да сада родитељи бебу могу да пријаве за 10 минута у породилишту, а може се, каже, добити електронски рецепт уместо да се иде код лекара.

“И пре него што стигнете кући, добијете извод из матичне књиге рођених, картицу здравственог осигурања и извод из држављанства. Само вас питају у породилишту да ли желите родитељски додатак и вама стигне смс да ће на ваш рачун у наредних 45 дана бити уплаћен родитељски додатак”, навела је Брнабић.

Премијерка је казала и да грађанима више не требају изводи из матичне књиге рођених, зато што је уведена аутоматска размена података између органа државне управе.

“Када сам постала министар за државну управу, имали смо матичне књиге у књигама и тада су послодавци имали маркице да лепе, али тога се више нико не сећа, а било је 2016. године”, рекла је Брнабић.

Истакла је и да је захваљујући е-управи, од јуна 2017. године, када је уведена електронска размена података, спасено од штампе више од 2,8 милиона папира, што је 28.000 одраслих стабала.

“Сада мени спочитавају зелену агенду, неко ко је држао матичне књиге у папирном облику и тражио од грађана да на шест месеци ваде извод да су рођени”, рекла је Брнабић.

Премијерка се осврнула и на податке генералног Секретаријата владе који указују да је у садашњој влади усвојено четири одсто закона по хитној процедури, док је од јула 2008. до 2012. године, у мандату Мирка Цветковића, усвојен 61 одсто закона по хитној процедури.

Она је навела и да је тада 15 одсто усвојених закона било на јавним расправама, док је сада 52,6 одсто закона ишло на јавну расправу, што је, каже, катастрофа.

“За мене као председницу владе то је катастрофа, била сам поражена тим податком”, нагласила је Брнабић и додала, међутим, да данас више од пола закона иде на “праву озбиљну расправу”.

Указује да данас сви закони морају да прођу кроз консултације, те да постоји механизам где грађани могу да учествују и пре него што предлог закона буде завршен.

“Заиста сам поносна и наши грађани су дигитализацију феноменално прихватили, без њих не бисмо могли да урадимо све оно што смо урадили у електронској управи, али морамо много више да радимо”, казала је Брнабић.

Back to top button