Srbija

Брнабић на пријему УНИЦЕФ-а, све што радимо то је за нашу децу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/7.12 – Премијерка Ана Брнабић присуствовала је вечерас свечаном пријему поводом 75 година постојања и рада УНИЦЕФ-а и поручила да све што Влада Србије ради јесте за добробит деце. Брнабић је, на пријему којем су присуствовали и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, супруга председника Србије Тамара Вучић, амбасадор САД Ентони Годфри, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, оценила да УНИЦЕФ треба и мора да постоји све док је и човечанства.

Према њеним речима обележавање јубилеја УНИЦЕФ-а припада управо онима због којих је та организација и створена, а то су деца која су, истиче, же, основ свега што се ради и даљег развоја и наше земље и читавог света.

„Све оно што Влада Србије ради, ради за децу“, апострофирала је премијерка. У том правцу идстакала је да су усвојене бројне стратегије и иницијативе усмерене на унапређење положаја деце, посебно оне најугроженије.

Како је истакла влада је у потпуности посвећена заштити права детета и стварању могућности да свако дете у Србији има једнаке шансе за срећно детињство испуњено љубављу, игром и учењем.

Фото: СрбијаРеално/ Милош Рафаиловић

„На том задатку и за тако важан циљ сви морамо да се удружимо, да развијемо јаке системе подршке за наше најмлађе чланове друштва како би их увек заштитили и стално оснаживали. Мисија коју УНИЦЕФ у томе има већ 75 година је најузвишенија и најлепша могућа“, казала је Брнабић.
Навела је да је огроман је број пројеката које извршна власт спроводи заједно са УНИЦЕФ-ом, а један од најважнијих третира превенцију насиља над децом.

Истичући да свако друго дете пати од насилног дисциплиновања, Брнабић је указала да је у сарадњи са УНИЦЕФ-ом израђена национална стратегија у борби против насиља које укључује децу.

Такође, прошле недеље су седам министарстава и Канцеларија за информационе технологије и еУправу потписали протокол о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења „Чувам те“, што је, како је појаснила, прва национална платформа која се бави питањима заштите и превенције различитих врста насиља које укључује децу.

У сарадњи са УНИЦЕФ-ом Србија ради и на обезбеђивању једнаких шанси за децу из маргинализованих група, односно пружању прилика тој деци да се укључе у све друштвене токове, да здраво одрастају у породичном окружењу, заврше школовање и остваре пун потенцијал, али и у обезбеђивању једнаком приступу квалитетном предуниверзитетском образовању за свако дете, као и обезбеђивању подршке родитељима и старатељима како би свој деци пружили одрастање и васпитање какво заслужују.

Фото: СрбијаРеално/ Милош Рафаиловић

Премијерка је навела и да су сарађивали у борби против ковид 19 пандемије и то од унапређивања онлајн наставе, обезбеђивања да сва деца имају интернет у својим домовима, да свако дете има лап-топ компјутер, повећања видљивости проблема менталног здравља као последица пандемије, до набавке и дистрибуције вакцина кроз ковакс програм.

Захвалила је Тамари Вучић на свему што ради за благостање и здравље деце у Србији, али и на помоћи Влади у прављењу искорака у лечењу деце оболелих од ретких болести.

Брнабић је подсетила да Србија има дугу традицију сарадње са УНИЦЕФ-ом и у том смислу навела да је Федеративна Народна Република Југославија била једна од првих земаља која је 1947. године потписала основни споразум о сарадњи са УНИЦЕФ-ом, а тадашња Југославија била прва европска држава и друга у свету која је основала национални комитет за УНИЦЕФ чији је назив 1965. године промењен у Југословенска комисија за сарадњу са УНИЦЕФ-ом.

Југославија је 1990. године потписала и ратификовала конвенцију о правима детета, казала је Брнабић и додала да је исте године УНИЦЕФ отворио своју међународну канцеларију у Београду за помоћ великом броју породица и деце погођене оружаним сукобима на подручју Југославије.

Back to top button