Srbija

Brnabić: Nedopustivo je da se Srbi na Kosovu i Metohiji tretiraju kao manjina

SrbijaRealno/Beograd/06.02.23. – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je nedopustivo da pojedini predstavnici nacionalnih manjina iz centralne Srbije tretiraju Srbe na Kosovu i Metohiji kao manjinu, jer je Kosmet automna pokrajina Republike Srbije. Brnabić je, komentarišući sastanak Aljbina Kurtija, Šaipa Kamberija i Sulejmana Ugljanina u Prištini, istakla da je to s jedne strane pokušaj da se destabilizuje centralna Srbija, a s druge strane, pokušaj manipulacije oko Zajednice srpskih opština i traženja da tako nešto postoji na teritoriji centralne Srbije. „To je neuporedivo“, istakla je Brnabić, gostujući na RTS-u.

Naglasila je da je tužno kada čuje neke predstavnike albanske i bošnjačke nacionalne manjine, ne sve, nego pojedine predstavnike, koji pokušavaju da sličan mehanizam implementiraju na teritoriji centralne Srbije. „Nikako nije jednako i isto“, istakla je premijerka. Ukazala je na to da se u Savetu Evrope u Strazburu o Srbiji govori kao o zemlji sa najvećim pravima za nacionalne manjine i navela da se u Srbiji poštuju nacionalne manjine, da imaju nacionalne savete i da učestvuju u političkom, društvenom životu i ekonomskom životu.

Nepojmljivo je da neko kaže da Srbi na KiM imaju veća prava, kako zbog uslova u kojima žive, ali i zato što Srbi na Kosmetu nisu manjina, kazala je Brnabić, ističući da Srbi ne mogu da se tretiraju kao nacionalna manjina na KiM. „Nedopustivo je da nacionalne manjine u Srbiji tretiraju Srbe sa KiM kao manjinu“, poručila je Brnabić.

Back to top button