Izdvojene vestiSrbija

Брнабић: Нови Сад ће имати један од најбољих НТ паркова

СрбијаРеално/НОВИ САД/12. 12 – Премијерка Србије Ана Брнабић данас је у Новом Саду и званично пустила у рад Научно-технолошки парк (НТП), истакавши да ће највећи град Војводине имати један од најбољих научно-технолошких паркова не само у Србији, већ и у читавој југоисточној Европи.

Брнабић је заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и председником Покрајинске владе Игором Мировићем уручила двадесет уговора великим компанијама, стартапима и институтима који ће бити смештени у НТП Нови Сад, а како је поручила, циљ читаве инвестиције јесте повезивање науке и привреде, као и даљи развој компанија и талената у области технолошког развоја.

Премијерка је подсетила да је пре само годину дана отворена прва фаза НТП-а у Новом Саду и да су досад у том објекту били центри за развој Факултета техничких наука у Новом Саду, те да од данас читав НТП добија своју пуну намену.

“Овде постоји најбољи систем, овде имате факултет, велике компаније са развојним центрима и имате стартап иновационе компаније које ће сарађивати са њима и учити од њих. То је јединствен систем који је својеврсна фабрика знања и иновација”, казала је премијерка истакавши да ће у НТП у Новом Саду радити око хиљаду најбољих инжењера у Србији.

Она је навела да већ од сутра очекује конкретне резултате за просперитет домаће економије у целости, а који ће произилазити управо из новосадског НТП-а.

Председница Владе је навела да је 2016. године, када је Александар Вучић био премијер, оформљен министарски Савет за информационе технологије и инвенционо предужетништво, те да је она водила тај савет који је поставио пред себе амбициозне циљеве у чије остварење је мало ко веровао, а према тим циљевима је требало отворити нових 15.000 радних места у ИТ сектору и да нето извоз тог сектора на крају 2022. године буде једну и по милијарду евра.

Додала је да је 2016. године нето извоз ИТ сектора био 400 милиона евра, те да је Србија многе ствари из тих циљева и испунила.

“Број запослених у ИТ индустрији је прешао 40.000, а на крају ове године нето извоз ИТ индустрије ће бити преко 1,2 милијарде евра, а укупни извоз ће бити 1,8 милијарди евра. Дакле, до краја 2022. године ћемо сигурно пребацити ту цифру од једне и по милијарде евра нето извоза ИТ индустрије”, казала је премијерка, подсећајући да је тако испуњен циљ од безмало четири пута већег оствареног нето извоза ИТ индустрије у односу на 2016. годину.

Она је навела да ће циљ за 2025. годину бити да укупан извоз ИТ сектора буде преко четири милијарде евра, а да нето извоз те индустрије буде већи од две и по милијарде евра.

Премијерка је раније данас обишла и радове на изградњи нове зграде Института Биосенс, истакавши да ће сви радови на том градилишту бити завршени до јануара 2023. године. Отварање тог Европског центра изузетности за развој пољопривреде уз данашње отарање друге фазе Научно-технолошког парка у Новом Саду, према речима премијерке, најбољи су показатељ колико брзо напредује Србија и колико све то фундаментално мења слику Србије.

Она је подсетила и да ће у оквиру НТП-а у Новом Саду функционисати и Институ за вештачку интелигенцију, а који је основан у текућој календарској години, те да је управо тај институт успео да окупи велико број домаћих истаживача и научника који су раније напустили Србију.

Изградњу НТП у Новом Саду потпомогла је Европска инвестициона банка са око 200 милиона евра, а компаније, институти и стартапи који су данас добили уговоре, већ од сутра почињу са радом у тој новој згради.

Back to top button