Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: Отварање поглавља важан корак напред у процесу евроинтеграција Србије

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/14. 12 – Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је данас веома значајан дан за Србију, те да је отварање кластера 4 велики корак напред у процесу европских интеграција, показатељ да је Србија постигла резултате у спровођењу реформи, али и велика мотивација да наша држава настави даље у истом правцу.

“Ово је врло значајан датум за Србију, важна прекретница у процесу наших европских интеграција”, рекла је Брнабић новинарима у Бриселу, након Међувладине конеференције Србија – ЕУ.

Србија је данас отворила кластер 4 у преговорима о чланству у ЕУ, који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаност, у оквиру којег су поглавље 14 (транспортна политика), поглавље 15 (енергетика), поглавље 21 (трансевропске мреже) и поглавље 27 (животна средина).

Брнабић је подсетила да то значи да Србија има 22 отворена поглавља у преговорима са ЕУ, од 35.

“Ово је велики и важан корак, и успех на којем честитам грађанима Србије, влади, председнику, којем захваљујем за подршку и разумевање”, рекла је Брнабић.

Она је додала да је важна ствар код нове методологије политичко управљање процесом европских интеграција, а да је Влада Србије успела у томе, пре свега у области владавине права.

“То је очигледно дало велики резултат. Ово нам је огромна мотивација за даље. Настављамо реформе на ЕУ путу, у области владавине права, јавне управе и привреде и економије, како би ојачали нашу државу и како би европски пут искористили да се боље живи у Србији, да грађани живе квалитетније”, рекла је премијерка Србије.

Брнабић је захвалила свим државама чланицама и Европској комисији на подршци и разумевању.

“Показали су да су отворени и спремни да виде, да саслушају и награде све што смо урадили. Зато је ово ово велика мотивација да наставимо даље, да радимо брже и боље, за још веће резултате, да 2022. године отворимо кластер 3, који је спреман и да се спремимо за отварање макар још једног кластера. Нама је на агенди да припремимо све за отварање кластера 5”, рекла је Брнабић.

Додала је да је тема животне средине веома вежба за Србију, као и да приоритети земље остају регионалну стабилност, дијалог Београда и Приштине, и економски развој.

“Задовољна сам економским резултатима, очекујуем да раст буде преко седам, чак 7,5 одсто, што је једна од важних ставри за наше евроинтеграције. Уз то и постепено усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ”, рекла је Брнабић.

Она је додала да је та усклађеност сада 65,55 одсто.

Брнабић је захвалила и Словенији, која до краја године председава ЕУ.

“Нама је ово много значило”, рекла је Брнабић.

Back to top button