Srbija

Брнабић посетила ергелу Карађорђево и најавила нова улагања

СрбијаРеално/КАРАЂОРЂЕВО/30.11 – Премијерка Србије посетила је ергелу у Карђорђеву где је данас свечано обележена стогодишњица постојања највеће ергеле у Србији,и најавила да ће влада наставити са улагањима у ту установу, која је симбол традиције коњарства.

На данашњи дан 1921. године формирана је ергела Карађорђево.

Брнабић је подсетила да је ергела реконструисана и надограђена 2018. године, на понос свим становницима Бачке Паланке, али и Србије.

„У години када обележавамо 100 година од њеног оснивања, обавезали смо се да очувамо ову установу како би наставила да негује традицију коњичког спорта у нашој земљи. Као и у свему другом, желимо да покажемо да се са поносом сећамо славне традиције и да је наша обавеза, коју ћемо са радошћу испунити, да је чувамо и преносимо будућим поколењима“, истакла је премијерка.

Како је навела, достојанствено сећање и чување вредности за које су се преци борили, начела су које негују влада и председник Александар Вучић, јер управо поштовање традиције, јесте основ да се гради јака, успешна и слободна Србија.

Брнабић је указала да Карађорђево чува богату традицију наше земље и наше војске, а притом је и место изузетне природне лепоте и парк природе са велики бројем заштићених врста, којем се мора вратити стари сјај.

Она је подсетила да је Влада Србије донела Закључак по коме је ергела Карађорђево постала Државна ергела од посебног значаја за развој коњичког спорта и туристичких потенцијала Србије, те да је то велики корак да Карађорђево постане један од туристичких симбола читеве земље.

Брнабић је рекла да ергела у функцији заправо још од краја 19. века, та да је после Првог светског рата добила име које и данас носи.

Подсећајући на славне дане ергеле и признања са најпризнатијих коњичарских смотри из земље и света, Брнабић је навела да је Карађорђево било опустошено 2002. године, али и да се враћањем снаге целокупној Србији, враћа и сјај ове ергеле.

Брнабић је додала да је 2018. формиран Коњички вод после шест деценија, те да се тако враћа и стара слава коњице која је имала важну улогу у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, а да од пре три године постоји у Куп Србије који се одржава у Карађорђеву у форми галопских и касачких трка.

Ергела је специфична по томе што има најстарију књигу утисака која је настала још 1924. године и која много говори о значају читаве ергеле.

Хиподром „Младост“, у Карађорђеву, отворен је 1980. године, а поред спортских, овде су се одржавала и војничка такмичења.

Back to top button