Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: Резолуција ЕП није умањила значај отварања кластера

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.12 – Отварање новог кластера са четири поглавља у преговорима са Европском унијом велико је признање за све реформе које је Србија спровела у области владавине права, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић и додала да значај тога није умањила ни најновија резолуција Европског парламента.

„Ми смо у претходним годинама отварали два поглавља годишње, а сада смо отворили четири нова поглавља. То је важно јер је то велико признање за све реформе у области владавине права које смо спровели у последњих 12 месеци под изузетно тешким околностим када смо се борили са вирусом корона“, рекла је Брнабић у интервјуу за ТВ Прва.

Она је истакла да је Србија показала да у тако тешким околностима може да спроводимо комплексне и тешке реформе у области владавине права и додала да је то велико признање за нашу земљу.

„Посебно ако погледате да нико из региона није добио ништа, никакав позитиван сигнал од стране Европске комисије, само Србија, и то четири, то значи да ми имамо 22 поглавља отворена од 35 – велика ствар“, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, то је важно и зато што се тај кластер тиче животне средине и зелене агенде, па је опет и призање за све оно што смо ми урадили да можемо да отворимо поглавља, „јер да бисте их отворили морате да испуните неке стандарде како би били спремни да о том питању, радили смо на животној средини и испунили смо те стандарде и сада идемо даље“.

„Велико је признање за то што смо радили на заштити животне средине и на прављењу правог оквира да даље радимо на томе“, истакла је премијерка.

За резолуцију Европског парламента у којој се критикује Србија, она је рекла да се не критикује по тим тачкама, „али се дотиче тога“.

Премијерка је указала да се у тој резолуцији коју је покренула група европских посланика око Виоле фон Крамон, Србија се осуђује за кршење основних права на мирне протесте у Србији, иако су у Србију били протести „кад год је хтео било ко да протестује, на било који начин на који су хтели“.

„Замислите колико је лицемерно то што пише у резолуцији и критиковали су то што је полиција прекорачила своја овлашћења. То кажу европарламентарци из земаља у којима је било водених топова на улицама, хапшење, привођење, у којима су демонстранти били буквално испребијани на улицама. То су два примера где се види каква је то Резолуција и у њој су покушали да умање значај отварања четири поглавља, али у томе нису успели“, истакла је председница владе.

Уколико референдум о измени Устава, у области правосуђа, не буде успео, то ће за наредне четири године зауставити европске унтеграције Србије, изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић.

„Тужно ми је што имамо неке полтичке странке које кажу да су за Европску унију, а позивају да се не излази на референдум или да се гласа “не“ јер, уколико референдум не прође, ово ће у потпуности зауставити наше европске интеграције, зато што ми ово питање, по Закону о референдуму, не можемо поново да покренемо наредне четири године. Тако да је то тачка на наше европске интеграције до 2026. године“, рекла је Брнабић.

Истакла да је изузетно важно да људи слушају стручњаке, да им они кажу да ли је та промена устава добра или не, а не да верују политичарима.

Према њенима речима, питања којима се бави референдум тичу се само области правосуђа, односно начина на који се бирају судије и тужиоци у Србији, доок је лаж да се ради о преамбули Устава у којој се говори о Косову и Метохији.

„Притом, људи који кажу да се изађе на референдум и гласа “не“ у ствари говоре да политички утицај на судство мора и треба да остане. Када Борис Тадић каже изађите и гласајте “не“ ово није добар предлог промена, он је и за оне судске реформе које су политички склонила 1.000 судија и тужилаца из нашег система, што су грађани након тога платили 44 милиона еура. Каже да није добар предлог промена, а то каже јер се искључују политичари из судства. Они желе све најгоре својој земљи“, додала је Брнабић.

Back to top button