Izdvojene vestiPolitika

Брнабић са амбасадором Француске, сарадња на веома високом нивоу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.11 – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са новоименованим амбасадором Француске у Србији Пјером Кошаром да је сарадња и партнерство са Француском на веома високом нивоу, пре свега захваљујући отвореном политичком дијалогу званичника двеју земаља.

Брнабић је подвукла значај отварања Француске агенције за развој (ADF) у Србији, што је јасан показатељ заинтересованости Француске за дугорочније и темељније присуство у нашој земљи. То је уједно, како је објаснила и значајан подстрек наставку сарадње на пројектима који се тичу улагања у путну и железничку инфраструктуру, као и изградње водоводне и канализационе мреже, за прочишћавање отпадних вода. Захваљујући потписивању Споразума између две владе, омогућен је почетак радова на изградњи метроа у Београду и унапређењу енергетске ефикасности у Србији, што су, како је оценила премијерка, кључни пројекти за нашу земљу и велики потенцијал за унапређење узајамних односа.

Када је у питању развојна сарадња, амбасадор Француске је оценио да је Србија препозната као важан стратешки партнер и изразио уверење да ће француске компаније наставити да развијају свој посао у нашој земљи и изразио уверење да ће заједничких пројеката у будућности бити још више и да ће се додатно интензивирати сарадња и инвестиције у области обновљивих извора енергије, као и еколошким пројектима.

Подсетивши на недавну веома успешну посету премијерке Брнабић Француској, амбасадор Кошар је оценио да две земље негују отворене и партнерске односе. Истакао је да ће његова земља наставити да подржава евроинтеграције Србије, пре свега кроз пружање експертске подршке у том процесу и да је уверен да ће имплементација реформи дати позитивне резултате.

Председница владе нагласила је да Србија изузетно цени подршку Француске евроинтеграцијама, као и регионалним иницијативама, додајући да је то важан подстицај европском путу не само Србије, већ и региона у целости.

Објашњавајући постигнуто у области реформи које се односе на владавину права и медијских слобода, премијерка Брнабић упутила је позив амбасадору Француске да се прикључи Радној групи за заштиту и безбедност новинара.

Премијерка је пожелела је добродошлицу новом амбасадору и изразила уверење да ће и у току његовог амбасадорског мандата бити настављен успешан развој српско-француске сарадње на основама традиционалног пријатељства и договореног стратешког партнерства.

Back to top button