Izdvojene vestiPolitika

Брнабић са Галагером: Кључна сарадња у свим областима

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са секретаром Свете Столице за односе са државама (МИП) надбискупом Полом Ричардом Галагером о билатералним односима, евроинтеграцијама Србије, као сарадњи у региону.

Председница владе истакла је да је Србија опредељена за унапређење односа са Светом столицом, подсетивши да је прошле године навршена и 100. годишњица од успостављања дипломатских односа, саопштено је из Владе Србије. “Србија високо уважава интерес и подршку Свете столице региону Западног Балкана”, истакла је Брнабић и оценила да је од кључног интереса што интензивнија сарадња у свим областима.

Наводећи да је европска перспектива важна за стабилност и просперитет региона, надбискуп Галагер је истакао да Света столица чврсто подржава реформе које Србија спроводи у процесу евроинтеграција. Секретар Свете столице истакао је да се чврсто залаже за очување и заштиту цркава и манастира на Косову и Метохији, који за Србију представљају снажну историјску и духовну вредност.

Премијерка Брнабић захвалила је за подршку евроинтеграцијама Србије и принципијелну позицију Свете столице по питању Косова и Метохије утемељену на поштовању међународног права. Изражавајући забринутост због угрожености српских манастира на Косову и Метохији, премијерка Брнабић је навела да је манастир Високи Дечани, који је уједно и споменик велике историјске важности не само за Србију, већ и европску културну баштину, уврштен на листу једног од најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе за 2021. годину.

Председница владе је нагласила да Србија и Света Столица имају истоветне ставове према универзалним питањима мира и безбедности, људских права и заштити животне средине, и да су то важни основи за даље унапређење сарадње.

Back to top button