Izdvojene vestiPolitika

Брнабић са Шентопом: Сарадња две државе на највишем нивоу

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12. – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Велике народне скупштине Републике Турске Мустафом Шентопом о сарадњи и билатералним односима, као и постигнутим резултатима у пројектној и привредној сарадњи Србије и Турске.

Брнабић је оценила је да су односи и сарадња две државе тренутно на највишем нивоу, пре свега захваљујући изузетним односима председника Србије и Турске и да дају резулатате, не само у области привредне сарадње и инвестиција, већ представљају додатну гаранцију за стабилност и очување мира у региону.

Kада је у питању привредна сарадња, премијерка Брнабић је истакла да је задовољна чињеницом да постоји несмањен интерес турских инвеститора за наше тржиште, нарочито у неразвијеним деловима Србије. Турски инвеститори су, како је навела, важан чинилац свеукупног раста српске економије и велика подршка држави у борби против незапослености и повећања животног стандарда грађана.

Председник турске Скупштине оценио је да су односи наших држава на историјском максимуму и да представљају пример сарадње другим земљама. Шентоп је честитао Србији на отварању новог кластера у преговорима са Европском унијом и истакао подршку Турске процесу евроинтеграција. Навео је да ће Турска и убудуће наставити да пружа подршку стабилности региона, као и Србији, која представља веома важан чинилац у ширењу регионалне сарадње.

Kада је у питању економије, Шентоп је истакао да се повећава интересовање за турска улугања на овом тржишту, а да је очекивање да ће трговинска размена у овој години достићи две милијарде долара. Оценио је да је за привреду од изузетног значаја отварање нове авио линије Београд-Анкара, као и планови за повећање броја директних авио линија на релацији Београд – Истамбул у наредној години. Потенцијал сарадње у области туризма, како је истакао, такође, је наметнула потребе бољег повезивања наших држава.

Сумирајући заједничке пројекте, Брнабић је истакла да су посебно значајни они у области обнове културно-историјских споменика у Србији, која се одвија кроз помоћ турске Агенције за сарадњу и координацију (ТИKА). Обнова и очување заједничке културне баштине веома је важна и повезује два народа некада чвршће него привредна и друга сарадња, оценила је премијерка и додала да ће пружити сву подршку да се оваква пракса настави и у будућности.

Back to top button