Izdvojene vestiSrbija

Брнабић: Самопроглашеној држави Косово нема места у Унеску

СрбијаРеално/ПАРИЗ/12.11. – Премијерка Србије истакла је даnas da је кључна тема и политика наше земље деполитизација Унеска што, како каже, значи да такозвана самопроглашена држава Косово нема шта да тражи у тој организацији.

Ана Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеско у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњевековне културне баштине на КиМ – Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али је истакла да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

“Нажалост, пример културног, историјског и духовног наслеђа Србије на Косову и Метохији је доказ колико је важна улога Унеска у заштити и очувању наслеђа. Њиховим уписивањем на листу угрожене светске баштине, чувају се четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Косову и Метохији: манастири Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и црква Богородице Љевишке. Међутим, стотине локалитета и споменика су и даље угрожени”, истакла је Брнабићева.

Поручила је, преноси РТС, да je Српска баштина на КиМ од немерљивог значаја, не само за национални идентитет Србије, већ и као део драгоцене европске и светске баштине.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, а не унилатерализму, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска.

Брнабићева је, после панела на пленарној дебати 41. заседања Генералне Скупштине Унеска у Паризу, одговарајући на питања новинара, истакла да је Унеско организација која се бави питањима која немају везе са политиком, већ са образовањем, културом, науком и другим сличним питањима.

“Када кажемо деполитизација, стојимо при томе да такозвана држава Косово нема шта да тражи у Унеску. Унеско није место где има простора да се прича о томе да ли Косово, које нема столицу у УН, којег није признало више од половине земаља, треба да буде члан те организације”, рекла је премијерка.

Истиче да тзв. Косово нема шта да тражи у Унеску и да чланство Косова није тема и не сме бити тема.

“Када кажем деполитизација, сви знају шта то значи. И генерална директорка Унеска Одри Азуел је рекла да неће политизацију за време свог мандата”, додала је Брнабић, додала је Брнабићева.

На питање да ли сматра да су премијер Албаније Еди Рама и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти искористили своје присуство на Мировном форуму у Паризу да додатно лобирају за евентуално чланство Косова у Унеску, Брнабићева је рекла да вероватно јесу и да пре свега мисли на Куртија.

“Сматрам да Рама није то урадио, мислим да они то раде јавно због унутрашње политике и популарности, што није коректно. У сваком слуцају, ако мене питате, мислим да од тог посла нема ништа”, рекла је премијерка.

Брнабићева додаје да ће можда бити теже када се САД врате у чланство у Унеску и истиче да је на Србији да ради на томе проактивно и да инсистира на деполитизацији.

“Ако би се тако нешто десило, то би отворило Пандорину кутију и значило би да се Унеско бави неким другим питањима и људи који су данас у Унеску знају то”, казала је Брнабићева и додала да постоје друга питања којима треба да се баве, а не Косовом.

Премијерка Србије састала се и са генералном директорком Унеска Одре Азуле, а учествоваће и на свечаности поводом 75-годишњице те организације за образовање, науку и културу.

Back to top button