BeogradSrbija

Brnabić: SRB konačno zemlja koja vodi nezavisnu politiku

SrbijaRealno/Beograd/24.10.22. – Srbija je konačano zemlja koja vodi samostalnu i nezavisnu politiku, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić komentarišući rezultate Srpske napredne stranke u proteklih 14 godina, koliko je prošlo od njenog osnivanja.

Brnabić je sinoć u emisiji Hit tvit na TV Pink ocenila da je, ekonomski gledano, SNS stranka koja je „podigla Srbiju sa kolena, stavila je na noge i ojačala“.

„Dala je našoj zemlji, narodu i građanima samopouzdanje da možemo da pobeđujemo u oblastima u kojima nikada nismo mislili da možemo da pobeđujemo“, rekla je Brnabić.

U tom kontekstu, ona je istakla da je BDP Srbije u proteklih deset godina skoro udvostručen, odnosno da je bio 32 milijarde evra, a da će sada završiti godinu sa BDP-om od više od 60 miijardi evra. Ukazala je i da je prosečna plata nekada bila 330 evra, a da će na kraju ove godine biti preko 700 evra.

Kada je reč o digitalizaciji, rekla je da je pre deset godina godišnji izvoz srpskog IT sektora bio 375 miliona evra, a da će ove godine biti više od sedam puta veći tj. iznad dve milijarde i 600 miliona evra.

Brnabić je rekla da je predsednik Aleksandar Vučcih u vreme kada je bio premijer morao da vadi zemlju iz bankrota.

„Nismo imali ni plate ni penzije da isplatimo, bili smo prezaduženi. Zaduživali smo se po kamatnoj stopi od preko sedam odsto. To je bilo neodgovorno vođenje politike jedne države“, rekla je Brnabić.

Brnabić je ukazala na uspehe SNS u pogledu putne infrastrukture, posebno brze pruge Beograd-Novi Sad i ocenila da sada više niko ne sumnja u brzu prugu od Beograda do Niša i granice sa Severnom Makedonijom.

„Imamo samopouzdanje koje nikada ranije nismo imali, ali znamo da moramo mnogo da radimo i da tim napornim i predanim radom možemo da menjamo i sebe i Srbiju nabolje“, poručila je Brnabić.

Na pitanje da li strahuje od onoga što čeka Srbiju, Brnabić je navela da se jako brine i da misli da Srbiju čeka najteže vreme do sada, ali da zna da postoji način „da prođemo i ovo tako da nastavimo da rastemo i da se razvijamo“.

Na pitanje da prokomentariše pisanje Albanijan posta da prvi dogovor Beograda i Prištine mora da bude postignut do 24. februara 2023. godine i da „ako se postigne dogovor slede finansijski paketi, a ako se ne postigne, sledi teška batina“, Brnabić je naglasila da ne zna za taj datum.

„Ja bih ponovila pitanje koje je postavio (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić: Gde ta batina stoji u međunarodnom pravu i povelji Ujedinjenih nacija? Koji je to član?“, upitala je premijerka.

Komentarišući to što su tvrdnje albanskih medija preneli i pojedini srpski mediji, Brnabić je rekla da pojedini mediji u Srbiji sve što pišu albanski mediji prenose kao apsolutno tačno i kao činjenicu „kad god neko u Prištini nešto kaže protiv Vučića“, srpskog rukovodstva, vlade i zemlje, a daju i prostor i ljudima koji su se zalagali za proterivanje Dragice Gašić za KiM.

Istovremeno je rekla da misli da Zapadu kao takvom izuzetno smeta stav Srbije jer, kako je rekla, kada vide Srbiju „vide svoje lice i šta su uradili, vide svoje licemerje i kako su učinili brutalnu agresiju“ krajem 20. veka i prekršili rezoluciju UN.

„Tada ništa nije bilo važno, ni međunarodno pravo ni Ujedinjene nacije ni Savet bezbednosti UN, a sad to neko koristi kao presedan. Oni to ne žele da vide da ne bi oni odgovarali na taj presedan i jer su u svojim glavama toliko moralno superiorni da ne može sad na nekom sastanku neko da im kaže: Šta je bilo kad ste vi bombardovali Srbiju?“, navela je Brnabić.

Govoreći o suđenju grupi Veljka Belivuka, Brnabić je krikovala deo opozicije u skupštini koji veruje Belivuku i Marku Miljkoviću i istakla da je borba protiv organizovanog kriminala i mafije počela tako što je Vučić rekao da to više ne može da se toleriše i „stavio svoju glavu u torbu i svoj život na liniju“.

Brnabić je istakla da je jedan od prioriteta prethodne vlade bila borba protiv organizovanog kriminala i mafije i da su tokom dve godine prethodne vlade svi oni uhapšeni i privedeni pravdi.

„Ono što je tužno je kad vidite u Narodnoj skupštini Srbije da opozicija u vreme kada govorimo o Zakonu o ministarstvima u ovako teškim vremenima, ne priča o tom zakonu nego se poziva na to šta jedan ili dvojica brutalnih ubica pričaju i koga optužuju“, rekla je Brnabić i ocenila da bi opozicija, kada bi došla na vlast, „verovatno Belivuka stavila za javnog tužioca“ jer mu, kako tvrdi, toliko veruje.

Back to top button