Izdvojene vestiSrbija

Brnabić: Srbija je otvorena ka kapitalu i sa Istoka i sa Zapada

SrbijaRealno/Beograd/20.04.23. – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su Srbiji potrebne investicije iz svih krajeva sveta i da je otvorena za kapital i sa Istoka i sa Zapada. Ona je tokom intervju na Blumbergovoj konferenciji u Dablinu priznala da je takav pravac sve komplikovanije održati jer se svet sve više polarizuje, ali je dodala da će se Srbija truditi da održi taj kurs.

“Želimo da budemo potpuno otvoreni za sve investitore. Naš partner broj jedan u investicijama je Nemačka. U uslugama to su Sjedinjene Američke Države, dok je najveći uvoznik naših dobara Kina. To je rezultat naše otvorenosti ka svetu kako bismo učinili što bolji posao za Srbiju”, istakla je premijerka. Ukazala je na to da je Srbija u prethodnih nekoliko godina, prema ocenama Fajnenšl tajmsa, postala svetski lider u privlačenju direktinih stranih investicija. Ona je rekla da se Srbija u prethodnih 10 godina u mnogome promenila i da je danas drugačija zemlja. Istakla je da se odlučila da, na poziv Aleksandra Vučića, direktno iz privatnog, sektora uđe u Vladu i pomogne svojoj zemlji.

“Srbija je pre 10 godina bila na ivici bankrota i u vrlo nezavidnoj ekonomskoj situaciji, ali se pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića ta slika promenila,“ istakla je premijerka i dodala da je nezaposlenost sa 25 odsto smanjena na oko 9 odsto. Prema njenim rečima, sektor informacionih tehnologija je najbrže rastući sektor u srpskoj ekonomiji. „Tokom 2021. svako drugo novo radno mesto u Srbiji bilo je u oblasti IT industrije.

Od 2017. godine mladi u osnovnim školama od petog razreda uče programiranje, a od 2021. imali smo prvu generaciju osnovaca koja je završiila taj deo školovanja sa znanjem iz oblasti programiranja. Sigurna sam da ćemo rezultate te investicije videti u narednim godinama”, napomenula je premijerka. Dodaje da je Vlada Srbije uložila više od 100 miliona evra u naučnu infrastrukturu i da danas u Srbiji postoje četiri naučno-tehnološka parka. Ističe da se prosečna plata u Srbiji u bukvalnom smislu duplirala u prethodnih nekoliko godina.

Back to top button