Politika

Брнабић: Србија највише урадила у области владавине права

СрбијаРеално/БЕОГРАД/17.12 – Премијерка Србије Ана Брнабић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић приредиле су данас пријем за амбасадоре земаља чланица ЕУ, поводом отварања кластера 4, који се односи на зелену агенду, у преговорима Србије са Унијом.

Брнабић је истакла да ће 2021. годину памтити по томе што је Србија највише урадила у области владавине права и захвалила на томе што је ЕУ отварањем Кластера 4 наградила сав труд који је Србија уложила у процес евроинтеграција.

Она је навела да је и влада коју води радила напорно, као и да се ишло до детаља у реформе у којима су остварени и конкретни резултати.

„Ово је за нас огромна мотивација, ветар у леђа да наставимо да радимо не само несмањеним енузијазмом, већ да појачамо напоре и да радимо више и боље како би у 2022. имали још више резултата, отворених кластера и поглавља“, поручила је Брнабић.

Шеф делегације ЕУ Емануел Жиофре рекао је да ЕУ након отварања Кластера 4 са радошћу чека даљи напредак Србије у реформама, посебно у области правосуђа, и додао да очекује да ће референдум заказан за 16. јануар додатно утабати стазу реформи и правосудни систем учинити независнијим и ефикаснијим.

Фото: Танјуг

Жиофре је истакао да промене могу да учине правосудни систем независним и ефикаснијим и нагласио да ће од тога добробит имати грађани, али и бизнис скектор посебно у области привлачења инвестиција.

„Волимо Србију, желимо да она постане део наше породице. Свесни смо њене лепоте, јаких страна и потенцијала да радимо заједно како би се суочили са изазовима и опасностима“, казао је Жиофре и нагласио да ЕУ са Србијом жели заједно да ради на решењима која ће донети будућим генерацијама просперитет .

Жиофре је захвалио премијерки и Јоскимовић, као и свима другима који су радили вредно на процесу евроинтеграција и нагласио да је отварање Кластера 4 у којем су четири поглавља изузетно добар повод за прославу као и празници који долазе.

„Као што знате преговори и напредовање ка ЕУ зависи од учињеног и оствареног. Чланице ЕУ су препознале напоре у области владавине права али и друге аспекте. Делимо ваш оптимизам, свакако отварање Кластера 4 даје подстрек на европком путу Србије“, рекао је амабсадор.

Нагласио је да отварање Кластера 4 даје нови оквир у сарадњи Србије и ЕУ и у области заштите животне средине, што је добра вест за грађане као и за пословне аспекте и отварање нових радних места.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић захвалила је и новој преговарацкој кординационој структури и тиму председнице владе, као и сарадницима и свим координаторима кластера из свих министарстава.

„Сви сте радили вредно и то је уродило плодом“, поручила је Јоксимовић.

Back to top button