Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: Стојим иза Закона о експропријацији

СрбиjаРеално/БЕОГРАД/4.12 – Стојим иза предлога Закона о експропријацији, мислим да је важан, моја влада је усвојила тај закон и бранила га у Народној скупштини, саветовала бих председнику Србије да га потпише, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Како је навела, тај закон има везе са инфраструктурним пројектима који касне више година, а веома су важни.

“Постојао је јавни увид и сви су могли да доставе коментаре. Неки су то урадили и ми смо нешто прихватили, нешто нисмо”, навела је премијерка синоћ гостујући на Јуроњуз Србија.

Она је казала да су лажи да је закон донет због Рио Тинта.

“Овај закон је искорак у ономе што смо претходно имали. Ти власници нелегалних објаката нису могли да остваре накнаду, а сада могу. Ниједним словом у овом закону се нисмо бавили мењањем јавног интереса. Закон се ту није променио. Променило се то да су скраћени рокови, да би се убразало реализовање пројеката”, рекла је премијерка.

Како је навела, највећа проблематика закона је да је рок за спровођење експропријације пет дана, “што није неуставно, али јесте проблематично”.

“То је и председнику најпроблематичнији део закона”, казала је она.

Одговарајући на питање о протестима, премијерка је рекла да међу људима који демонстрирају без икакве дилеме постоји велики број оних који се брину за животну средину и да је радује да је брига о животној средини на агенди у Републици Србији.

“Људи овде не воле позитивне вести, све негативне вести су увек главне. Како да причамо о позитивним вестима, ако немамо медије. Ово је прва влада која је на листу приоритета ставила заштиту животне средине, то је јасно истакнуто у мом експозеу”, рекла је Брнабић.

Она је казала да нема ништа против протеста, али да неки ускраћују грађанима основна људска права, права слободе кретања, да одведете дете код лекара, да одвете дете у школу језика.

“Ми немамо аполутно ништа против протеста. Мислим да је то ова власт показала током протеста, људи су протестовали када су били протести 1 од 5 милиона. Ми смо их пустили, они су протестовали докле су хтели, али нису сметали осталим грађанима, нису блокирали међународне путне правце. Немојте да блокирате међународне путеве, то је терор над свим грађанима, који су таоци бахатости оних који блокирају”, истакла је Брнабић.

Ипак, како је рекла, не може да разуме спин на причу о протестима.

“Сви смо видели снимак на којем госпођа која има децу моли људе да је пусте да прођу, а они нису хтели, или ако се зауставе кола хитне помоћи и то смо имали, у том случају људи би требало да позову МУП и да се ту реагује”, рекла је Брнабић и додала да се нада да неће доћи до радикализације протеста.

На питање ко су људи који су с палицама изашли из аутомобила и претили демонстрантима у Шапцу, одговорила је да Министарство истражује и треба то да истражи.

“Не стојим ни иза кога ко је изашао и било коме претио. Ја стојим иза Србије која се развија и из које не иду такве слике у свет”, додала је Брнабић.

Премијерка је навела да је 92 одсто понуда компаније Рио Сава за откуп земљишта прихваћено.

“Такође, Ђиласов сарадник, Марко Благојевић, продао је Рио Тинту и део шуме и земљу за око 717.000 евра, а сада нешто говори против Рио тинта. Он је новац узео и сада је против Рио Тинта и стоји уз протесте”, нагласила је она.

Рио Тинто, како је навела, није добио експлоатациона права.

“Док не видимо процене у утицајима, нећемо ићи даље”, казала је премијерка.

Говорећи о вакцинацији у Србији, Брнабић је изнела податак да је 55 одсто грађана Србије потпуно вакцинисано, а да је 28,5 одсто становништва примило трећу дозу.

Као охрабрујуће је навела да је 77 одсто оних којима је дошло време за трећу дозу је примило вакцину.

Коментаришући организовање великог скупа СНС у време пандемије она је рекла да је велики број људи носио маску.

“Ми смо тај скуп померали како би епидемиолошка ситуација била стабилнија и дошли смо до тога. Трпели смо критике да не можемо да окупимо чланове, па зато одлажемо, а сада смо имали критике зашто смо их окупили. Биће недељу дана од скупа, а бројеви се не повећавају, тако да је све имало смисла”, казала је Брнабић.

У овом тренутку се не размишља о увођењу обавезне вакцинације, већ да се грађанима кроз разговор приближи колико је вакцинација важна и да се тако мотивишу, навела је премијерка

Упитана како то да није смењен ниједан министар у влади на чијем је челу, премијерка је рекла да смо пролазили кроз турбулентна времена и да није било места за смену министара и у том контексту навела да увек може да брани докторат Синише Малог.

На питање о министру Небојши Стефановићу одговорила је да је у току истрага и да институције раде свој посао.

“Ми не штитимо људе из странке, ако су криви”, казала је Брнабић.

Она је изнела уверење да ће СНС победити на локалним изборима у Београду.

“Верујем да ћемо победити. Грађанима су најважнији резултати и свако од бирача ће, када се нађе сам иза паравана, размишљати о томе како ће изгледати град, мислити на Александра Вучића због резултата”, рекла је премијерка.

Она је спекулацијама назвала приче о томе да би могла бити носилац листе за Београд.

Говорећи о замрзавању цена појединих производа, рекла је да је то учињено јер постоји огромна непредвиљвост која је проузрокавана пре свега растом цена енергената.

“Ми имамо највећу кумулативну стопу раста за 2020. и 2021. годину, и сигурна сам сам да ћемо имати и следеће године, али то не значи да смо ми богати и да људи у Србији добро живе. Ипак, живе боље него раније”, навела је премијерка.

Она је додала да је инфлација била стабилна и ниска, а да је минимална плата драматично расла.

“Али 300 евра није плата са којом људи могу да живе добро. Две ствари смо урадили, прилично су стабилне цене електричне енергије, као и цена гаса, која је стабилна и најнижа у Европи”, навела је премијерка.

Ми нећемо интервенисати преко било какве потребе на слободном тржишту, али желимо да сачувамо стабилност за оне који су најугроженији. Види се континуирани раст и плата и пензија, али и даље имао сиромашне људе о којима морамо да бринемо.

Back to top button