Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: Суштинска тема за владавину права, а нема чланова Радне групе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас на састанку са Националним конвентом за ЕУ да не разуме одсуство чланова Радне групе Конвента за поглавље 23 о правосуђу и владавини права.

Данашњи састанак одржава се на тему о даљим корацима Србије у оквиру европских интеграција, референдуму заказаном за 16. јануар, као и о Уставу, а чланови Радне групе образложили су свој изостанак тиме што би разговором са премијерком и другим представницима власти угрозили кредибилитет и легитимитет референдумског процеса.

Истичући да је независност судства услов свих услова за владавину права, Брнабић је истакла да јој је несхватљиво то што састанку не присуствују чланови радне групе Конвента, додајући да је први разлог за њихово учешће чињеница да се на састанку говори о најважнијој теми за владавину права и наставак европских интеграција.

Како каже, чланови Радне групе требало је данас да дођу на дебату чак и да се не слажу са предложеним уставним амандманима, чак и да су за то да се изађе на референдум и гласа против.

“Али, требало је да седнемо и разговарамо о томе, укрстимо ставове и да не желите да разговарате о томе, срамота је за цивилно друштво то што не присуствују и ово је шамар демократији какав никада није добила у нашој земљи”, нагласила је Брнабић.

Подсетила је да је власт о уставним амандманима разговарала са цивилним друштвима и да свако ко је хтео био је и укључен.

“Причамо да грађани могу да чују шта је за и шта је против. Ја не видим ништа против, али то је моје мишљење”, каже.

Наводећи да су је цланови Радне групе у писму обавестили јуче да неће учествовати у састанку, Брнабић истиче да да нема разумевања за то.

“Ово је суштинска и најважнија тема за владавину права, за европске интеграције, нема ни једне важније теме, немам разумевања што се нису појавили да о томе разговарамо”, нагласила је премијерка и додала да то није политичко питање.

Нагласила је да ово није питање које треба да се политизује јер представља национално питање.

У том смислу, пренела је да и у странци којој припада постоје различита мишљења о референдуму.

“Ово није политичко питање, ово је питање свих питања, питање у оквиру којег ће људи који су за независност правосуђа и европске интеграције бити на једној страни, а они који мисле да судство не треба да буде независно на другој”, додала је.

Такође, наводи, да ће овде победити или људи који мисле да треба да буде независно правосуђе и да Србија настави европске интеграције или они који мисле да правосуђе мора да зависи од извршне или законодавне власти или само једне или друге.

Замолила је да се и у будућим разговорима на ту тему говори суштини, а не о томе да ли је то предложио Александар Вучић или СНС или Ана Брнабић, њена Влада.

Подсећа да су уставни амандмани припремани у сарадњи цивилних друштва и Владе, као и да је одржано неколико рунди консултација са Венецијанском комисијом, након цега је и у Скупштини добијена двотрећинска подршка.

“Ово смо требали да изгурамо са цивилним друштвима, а не да ћемо наићи на саплитање. Немам разумевање за то што се нису данас појавили и што нисмо разменили аргументе”, закључила је Брнабић.

Координаторка Националног конвента за ЕУ Наташа Драгојловић казала је да Конвент позива грађане да изађу на референдум у што већем броју, а медије, нарочито јавни сервис, да обавесте грађане о чему се тачно ради, јер, како је навела, само нешто више од 8 одсто зна о чему се ради.

“Промена Устава јесте битна, референдум јесте битан, али то је само један део Акционог плана за поглавље 23”, казала је Драгојловић.

Back to top button