Izdvojene vestiPolitika

Брнабић: То што организатори протеста причају је брутална лаж и покушај обмане грађана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3. 12 – “То што организатори протеста причају је брутална лаж и то они знају. Закон о референдуму и народној иницијативи је био закон из 1994. године. Промењен је Устав 2006. године. Ми тада нисмо били на власти. У члану 203, став 8. тог Устава каже се да је промена усвојена ако је за промену на референдуму гласа већина изашлих бирача на том референдуму. Закон мора да буде у складу са Уставом. Ми смо морали да променимо Закон о референдуму како би био у складу са Уставом из 2006. који укида праг. Закон је морао да се усклади до 2009. године, није се ускладио и ми смо то морали да променимо. Страшно је колико лажу људе и обмањују грађане и мажу очи”, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Осврћући се на Закон о експропријацији, премијерка је истакла да он не уноси никакве неке новине.

“То мора бити у складу са јавним интересом. Јавни интерес није лако прогласити и нико није толико луд да каже јавни интерес је твој став, па цу ја сад да урадим експропријацију твог става. То није могуће. Овај закон мења се у минималном обиму. Нико од људи који тражи да се тај закон повуче, није дао ниједан једини коментар на предлог измене и допуне Закона о екропријацији. Нико, словима нико. Он није ишао по хитној, већ по редовној процедури у Скупштину. Јавни интерес не може да прогласи било ко за било који пројекат. Око тога лажу, јер ови протести немају никакве везе са ова два закона, већ са политичком агендом људи који то гурају”, казала је Брнабић.

Премијерка је коментаришући изјаве покрета “Kрени промени” додала да њих финансира Рокфелер фондација која је очигледно више заинтересована за Србију од њих.
Говорећи о заштити животне средине премијерка је показала фотографију депоније “Стањевине” која је на тим просторима 60 година и нагласила да се због тога нико није бунио, а затим је показала садашњу ситуацију, депонија је очишћена и река више није загађена.

“Нисмо чули ни Рокфелер ни “Kрени промени” 6 деценија о угрожености грађана и реке због ове депоније. За мене заштита животне средине и однос према животној средини је та депонија. Полиција сме да примени Закон. Позив да полиција блокира сама саобраћајнице, међународне путне правце, да не би морали да то раде они што протестују је позив полицији да крши Закон. Немам ништа против протеста. Видели смо протест “1 од 5 милиона”, протест који не крши Закон у смислу да на међународним путним правцима не крши Закон”, додала је премијерка.

Брнабић је говорећ и Рио Тинту навела да се слаже са Тадићем да такве пројекте не треба одбацивати док се не виде студије.

“Мене занима зашто је Тадић до сада ћутао? Александар Вучић нема никакве везе са рио Тинтом. Он је додошао у време када је Демократска странка била на власти. О изменама закона о референдуму нека се огласи Тадић такоше, јер је Устав мењан 2006. године. Да се види да ми немамо никакве везе са тим, већ смо морали да поступимо у складу са уставом и морали смо да поптујемо ову земљу. Шта ће политички представници на улицама Србије”, прецизирала је Брнабић.

Ми апелујемо да људи буду стрпљиви, јер ми имамо циљ да Србија расте и развија се и сачува мир. Што су наши успеси већи, то су већи притисци. Сада када знамо да ће економски раст Србије бити преко 7,5 одсто, да имамо рекордну запосленост, ми имамо овакве протесте за које се не зна ни зашто ни како, оценила је премијерка.

Back to top button