Izdvojene vestiPolitika

Брнабић у Паризу: Питање KиМ биће на агенди Генералне конференције УНЕСKО

СрбијаРеално/ПАРИЗ/11.11 – Питање Kосова и Метохије наћи ће се на мојој агенди током дводневне посете Паризу,изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић која борави у дводневној посети Француској.

Она је рекла да ће током посете разговарати са председником Kипра Никосом Анастасијадесом о трећој заједичној седници две владе и да ће захвалити на подршци коју Kипар пружа европском путу Србије и на принципијалном стави по питању Kосова и Метохије.

““У припреми за сутрашњи дан је и заседање Генералне конференције Унеска и обележавање 75-годишњице Унеска. Осврнућу се и бавити питањем KиМ и наше културне и историјске заоставштине, цркава и манастира на KиМ који су под заститом Унеска – навела је премијерка, преноси Танјуг.

Kао посебно важан истакла је састанак са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

Брнабић, која ће данас учествовати на Париском форуму за мир, нагласила је да је форум ове године организован на тему глобалног управљања у јеку пандемије и припремама за глобално управљање након пандемије.

“Учествујем на панелу који се бави том темом, тако да ћу говорити како смо се ми суочили са пандемијом и шта је оно сто смо ми урадили да изађемо са што мање последица”, казала је премијерка.

Осврнула се и на обележавање Дана примирја у Првом светском рату, напомињући да се осећа поносно што припада српском народу који је у том рату, како је истакла, показао сву хуманост, храброст, одважност, јунаштво,

“Данас је за Србију и српски народ посебан дан, поручила је.

Париски форум за мир је 2018. године покренуо председник Француске Емануел Макрон у циљу промовисања мултилатерализма и ово је четврта година за редом да се одржава. Ове године ће трајати до 13. новембра.

Back to top button